Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Thyrant – Katabasis
Indie Recordings
Release datum: 17 juli 2020
“Het enige ogenblik zit je stevig mee te bangen om even later een zwaar gevoel van mistroostigheid over je heen te krijgen.”
8.4/10
Koen de Waele I 31 juli 2020

Deze Spaanse band werd opgericht in 2015 en bracht twee jaar later hun debuut uit. Stevige groove metal waar om eerlijk te zijn, niet echt iemand op zat te wachten. Ook hier bij LOM werd het album niet echt denderend ontvangen. Na een periode van bezinning werd nu getracht om muzikaal een maximale invloed aan stijlen in hun muziek te stoppen en alle grenzen te overschrijden. Zeg gerust een amalgaan van death, thrash en black metal maar zonder een specifiek genre uit te gaan. En het resultaat mag er gerust zijn want op hun tweede album ‘Katabasis’  komt de band wel heel sterk voor de dag. Met namen als Martin Furia en Dan Swanö als medewerkers in het opnameproces werden alleszins geen risico’s genomen.

Het album bevat slechts negen nummers maar daartussen enkele sfeervolle conceptverhalen die als titel telkens ‘Chapter’ meekregen. Enkel ‘Chapter IV Catharsis’ vormt met zijn speelduur van iets meer als tien minuten een exceptie. Het merendeel van de andere nummers overschrijden bijna allen de speelduur van acht minuten waardoor je in elk geval een flinke brok muziek te horen krijgt. Zanger Ocram zoekt het vooral in black metal gekrijs maar voelt zich ook goed thuis in heldere zangpartijen. Gecombineerd met avontuurlijke thrash en heavy metal met heel veel melodie en af en toe wat uitstappen richting tragere doom laten een heel gevarieerd album horen. Het enige ogenblik zit je stevig mee te bangen om even later een zwaar gevoel van mistroostigheid over je heen te krijgen. Thyrant zit duidelijk op het juiste spoor. Hopelijk krijgt de band met dit album de nodige erkenning want dat is hier wel dubbel en dik verdiend.