Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Thy Catafalque – Naiv
Season Of Mist
Release datum: 24 januari 2020
Tekst: Berto – 22 januari 2020
“’Uiteenlopende stijlen worden aan elkaar gekoppeld alsof het de gewoonste zaak van de wereld is en daarbij weten ze de aandacht van de luisteraar ook nog eens vast te houden.”
9/10

Thy Catafalque is een naam die onder liefhebbers van progressieve en licht avant-gardistische metal geen onbekende is. De muziek van de Hongaarse muzikant gaat al jaren alle kanten op en hij schuwt het avontuur nooit. Op het nieuwe album ‘Naiv’ gaat hij vrolijk verder op deze weg en breidt hij zijn arsenaal aan onverwachte songs nog verder uit.

Neem bijvoorbeeld ‘Tsitsushka’, het tweede nummer van ‘Naiv’. Het begint als een jaren tachtig new wave dingetje en verandert gaandeweg in een avontuurlijk spel tussen bekende en onbekende instrumenten. Zelfs blaasinstrumenten vinden hun weg in de sound van Thy Catafalque en die passen naadloos in de toch wel heavy muziek. Niet zoals Hate Eternal heavy, maar toch. Pure progressieve passie, dit album. Hele saxofoon solo’s stelen de show hier en luisterend naar ‘Naiv’ vind je het niet eens vreemd. De band staat bekend om hun caleidoscopische gebruik van genres en stijlen en alles is artistiek zeer verantwoord. Uiteenlopende stijlen worden aan elkaar gekoppeld alsof het de gewoonste zaak van de wereld is en daarbij weten ze de aandacht van de luisteraar ook nog eens vast te houden.

‘Naiv’ staat vol met verrassende wendingen en inzichten en neemt je mee naar fascinerende muzikale landschappen, voornamelijk instrumentaal. Het klinkt misschien wat  ‘over the top’, maar ‘Naiv’ klinkt mutli-cultureel, mogelijk door de grote hoeveelheid aan gast optredens. Dat maakt het volgens mij ook een plaat die helemaal in de huidige tijdsgeest thuis hoort en als je je zelf als muziekliefhebber een beetje serieus neemt, dan ga je dit kleinood zeker beluisteren. Het is namelijk een album dat je geest verruimd en waardering voor vakmanschap leert.

Check de onderstaande socials voor meer informatie over deze band.