Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Thy Catafalque – Mezolit Live at Fekete Zaj Festival
Season Of Mist
Release datum: 25 november 2022
“…dat maakt dit document een waardige (visuele) weergave van de muzikale tijdreis die Tamas heeft doorgemaakt de afgelopen 20 jaar”
8.5/10
Berto I 14 december 2022

Thy Catafalque is een band/eenmansproject gestart door Tamas Katai en naar verluidt is de band gedurende 20 jaar een studio band geweest, maar in 2021 is men begonnen met optreden. De opnames van het allereerste optreden zijn nu in Blu-ray vorm uitgebracht, ik heb alleen de audio vorm mogen ontvangen, maar het draait vooral om de muziek niet waar ? Er waren gelijk maar 26 muzikanten opgetrommeld om de 15 songs uit te voeren. De sound van de band, vaak geschaard onder de vage titel avant-garde, is eclectisch te noemen en de band dwarrelt door vele genres heen, van rock tot metal via jazz en pop naar nog wat andere uithoeken van het muzikale universum. Als je de band nu hoort, kan je bijna niet geloven dat Tamas Katai de band ooit begonnen is met black metal.

Alle titels zijn in het hongaars en vraag me dus niet wat het allemaal  etekent, maar de songs zijn een doorsnee van het oeuvre van de band, waarbij ze wel voorbij zijn gegaan aan de meer langere nummers. Ik heb wel eens songs gehoord van de band die de tien minuten ver overschreden, maar de langste die we hier horen duurt 9:42 minuten. Het gitaargeluid is prominent gemixt gelukkig en het klinkt allemaal heel open en organisch. De live sound is aanwezig en het muzikale vakmanschap is duidelijk aanwezig. Ook de cello en de vrouwelijke zang op bijvoorbeeld ‘Siraly’, wat overduidelijke folk invloeden heeft,  klinkt heerlijk helder en live, zonder fouten. Het wisselt lekker af tussen ingetogen en emotioneel naar swingend en bijna dansbaar, waarbij altijd de kleinste details uit de songs hoorbaar zijn en dat maakt dit document een waardige (visuele) weergave van de muzikale tijdreis die Tamas heeft doorgemaakt de afgelopen 20 jaar.