Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Theotoxin – Fragment : Erhabenheit
Art Of Propaganda
Release datum: 11 september 2020
“Dan gaat het over in een explosie van meedogenloos gebatter en gekletter, waarbij je brein overuren moet maken om alles geregistreerd te krijgen.”
9/10
Koen Smits I 13 september 2020

Theotoxin laat er geen gras over groeien: hun nieuwe langspeler ‘Fragment : Erhabenheit’ ligt zo ongeveer nu in de rekken en dat is, na ‘Atramentvm’ uit 2017 en ‘Consilivm’ uit 2018 alweer de derde sinds hun ontstaan in 2016. Die eerdere wapenfeiten heb ik vroeger nog besproken in de vooroorlogse versie van Lords Of Metal.

Waar het op de eerste albums vooral een woeste schenenschopperij tegen religieuze onhebbelijkheden was, lijkt me dat men nu min of meer een beetje bedaard is en meer op een subtiele (alhoewel) manier keet schopt. De black metal (de death metal invloeden zijn nu wel zo goed als helemaal verdwenen) blijft agressief, maar minder hectisch dan voorheen en dat merk je vooral aan de meer gedetailleerde drumpartijen van masterclass drummer Flo Musil. De beste man kan alles en hier heeft hij gekozen voor een gevoeligere aanpak, die ook tentoon wordt gespreid door de rest van de band. Muzikaal is het een mengeling van Enthroned en Dark Funeral, met invloeden van een melodieuzere act als Naglfar, sfeervolle, Uadaanse momenten en meer ritueel ook, maar dan in de zwartst mogelijke zin van het woord. De slepende passages in ‘Prayer’ of ‘Through Hundreds Of Years ‘bijvoorbeeld, klinken lekker dreigend en bouwen een onaangename spanning op, waarna op elk moment de hel kan losbarsten. Dan gaat het over in een explosie van meedogenloos gebatter en gekletter, waarbij je brein overuren moet maken om alles geregistreerd te krijgen. Dat Theotoxin tot hiertoe op elke plaat een andere zanger bezigt is niet meer dan een voetnoot. Nieuwe krijs- en brulboei Ragnar kwijt zich uitstekend van z’n taak met meer dan genoeg variatie. Z’n hogere scream klinkt met een beetje goede wil als die van een jeugdige Mille van Kreator. Samen met gitarist Fabian Rauter speelt hij ook live bij post-black metal outfit Anomalie trouwens.

Men deed voor het eerst een beroep op Markus Stock, de man achter Empyrium en The Vision Bleak (ook actief in bands als Eisregen en Secrets Of The Moon), die in z’n studio al aardig wat leuke gezelschappen over de vloer heeft gehad, waaronder Alcest, Laster, Marche Funèbre en Árstíðir Lífsins. Het artwork, deze keer door ‘Hathrul’, die eerder al werk verrichte voor Bestia Arcana, Whoredom Rife, Djevelkult… is net als  het nieuwe logo een heuse verbetering. ‘Fragment : Erhabenheit’ is niet slechter of beter dan z’n voorganger, gewoon lichtjes anders. Volwassener, genuanceerder, aan te schaffener.