Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
The Vintage Caravan – Monuments
Napalm Records
Release datum: 16 april 2021
“De groep klinkt nog steeds als een seventies rocktrio, maar nergens gedateerd.”
8.8/10
Erik Boter I 2 april 2021

Led Zeppelin en IJsland zijn voor de eeuwigheid met elkaar verbonden. Luister maar eens goed naar het uit 1970 stammende ‘Immigrant Song’, terug te vinden op ‘Led Zeppelin III’. Het is misschien wel dankzij dit nummer dat de relatieve jongelingen van het IJslandse The Vintage Caravan beïnvloed zijn geraakt door het Britse instituut.

Let wel: ik heb het over inspiratie. Niet over kopiëren of nadoen. Wie The Vintage Caravan eerder live zag (meest recent toerde de groep als support van Opeth door Europa), weet dat het trio op een podium met enorm veel energie op hun instrumenten staat te beuken. Een vraag die je als luisteraar kunt hebben is of die speelse agressie die men live ten toon weet te spreiden, op een studio album tot zijn recht komt. Op een aantal nummers op dit nieuwe ‘Monuments’ is dit zonder meer het geval. Bijvoorbeeld in de tweede track ‘Crystalized’ dat geweldig is opgebouwd rond een aantal hele slimme tempowisselingen. De power spat werkelijk je luidsprekers uit. Ook op het ruige ‘Dark Times’ doet de band enorm zijn best. In de sound van dit nummer valt vooral het vuige gitaarwerk op.

Toch probeert The Vintage Caravan op hun nieuwe, vijfde, boreling ook andere kant van de band te laten zien en horen. ‘Can’t get you off my mind’ is gewoon een popliedje en zou met de juiste airplay zelfs een geheide hit zijn. Het lekkere meerstemmige refrein zit na één keer luisteren al als een oorwurm in je grijze massa. Ook ‘Hell’ is ondanks de titel een serieuze singlekandidaat.

De groep klinkt nog steeds als een seventies rocktrio, maar nergens gedateerd. De productie is kraakhelder waardoor ook het typerende drumwerk van Stefán Ari Stefánsson en het nauwelijks vervormde gitaarspel van oerlid Óskar Logi Ágústsson volledig tot hun recht komen. Een goed voorbeeld van die authentieke sound is de wat depri lovesong “This one’s for you” en het meer onheilspellende en epische ‘Forgotten’ (8:11). Qua composities zijn het twee totaal verschillende nummers, maar de stijl van musiceren en de sound maken het toch één geheel. Dat geldt ook duidelijk voor de andere tracks: The Vintage Caravan levert met ‘Monuments’ een uiterst afwisselend en volwassen vijfde album af dat ze hopelijk richting de eredivisie van de rockwereld gaat brengen. Met de afsluiter ‘Clarity’ laten de IJslanders wat dat betreft niets aan het toeval over: de tweede lange track (8:15) sluit het album op weergaloze en prachtig opgebouwde wijze af.

Wanneer de pandemie en de IJslandse vulkaan Reykjanes het toestaan is The Vintage Caravan dit jaar te zien op Festival ‘t Zeeltje. Mis dat niet!