Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Devil Sold His Soul – Loss
Nuclear Blast
Release datum: 9 april 2021
“Ondanks de gecompliceerdheid, voelt ‘Lost’ aan als een oase van emoties die je helemaal voldaan achterlaat”
8.8/10
Koen de Waele I 02 april 2021

Voor hun vierde album, tekende Devil Sold His Soul bij Nuclear Blast en speelt hierdoor direct enkele klassen hoger. Hoewel het laatste album ‘Empire Of Light’ al stamt van 2012, bleef het niet stil. Een jaartje later besloot zanger Ed Gibbs de band te verlaten. Hij werd vervangen door Paul Green. In 2017 kwam Gibbs er terug bij en werd besloten verder te doen met twee zangers.

‘Loss’ is alles behalve een vrolijk album. Het gaat over persoonlijke verliezen die de leden ondergaan hebben en die omvatten zowel het overlijden van familieleden als leven in angst en eenzaamheid. Het resultaat zijn tien nummers die werden verspreid over een uur speeltijd waarbij je als luisteraar een aanzienlijke hoeveelheid emoties te horen krijgt. Atmosferische postmetal die soms wondermooi klinkt om dan ineens over te schakelen naar onstuimige screams vormen de hoofdmoot van het album. Dat wordt direct duidelijk met opener ‘Ardour’ waar de screams mooi afgewisseld worden met emotionele heldere zangpartijen. Het eerste hoogtepunt krijg je al met het volgende ‘Witness Marks’. Ed en Paul zingen zowel clean als stevig en wisselen steeds elkaar af. Beiden vormen de perfecte match en vullen elkaar perfect aan.

Af en toe gaat het er wat steviger aan toe met screams en hardere riffs om dan terug te schakelen naar akoestisch gitaargetokkel. De band speelt het hele album lang met die differentiële tempowijzigingen en laat het een na het andere meesterwerk horen die de luisteraar in vervoering brengt. Probeer maar eens aan een nummer zoals ‘Forgotten’ te weerstaan of aan de sfeervolle afsluiter ‘Loss’. Een compleet onmogelijke taak. Ondanks de gecompliceerdheid, voelt ‘Lost’ aan als een oase van emoties die je helemaal voldaan achterlaat.