Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
The Unguided – Father Shadow
Napalm Records
Release datum: 30 oktober 2020
“The Unguided is een typische band die je op een groot podium op een festival moet zien, lekker buiten in de zon met een biertje in de hand.”
8.8/10
Erik Boter I 17 oktober

Het Zweedse melodieuze death metal gezelschap The Unguided levert met ‘Father Shadow’ alweer hun vijfde album af. Het viertal kwam voort uit Sonic Syndicate maar opereert alweer sinds 2011 zelfstandig. Het predicaat ‘death metal’ vind ik zelf overigens niet helemaal gepast. Zeker, de muziek van The Unguided is geïnspireerd door bepaalde onderdelen uit die muziekstroming maar ik hoor net zoveel invloeden uit een symfonische metal hoek en, zeker op het gebied van de zang en agressiviteit, uit de hoek van hardcore.

Een smeltkroes van stijlen dus, die de Zweden in hun muziek stoppen. ‘Boze’ zang van Richard Sjunnesson wordt afgewisseld met cleane vocalen van gitarist Jonathan Thorpenberg. De (bass-)drums klepperen razendsnel (getriggerd?) en de nummers zijn regelmatig opgebouwd rond keyboardriffs in plaats van gitaarlijnen. Luister maar eens naar opener ‘Childhood’s End’ dat wat dat betreft meteen een visitekaartje is voor het hele album.

The Unguided zorgt er echter wel voor dat de verveling niet snel toe kan slaan en heeft goed begrepen dat afwisseling bijdraagt aan het luisterplezier van een plaat. ‘War Of Oceans’ bijvoorbeeld klinkt radiovriendelijker dan de rest van de tracks en met ‘Lance Of Longinus’ bevat de plaat een heuse (semi-)ballad. In ‘Breach’ zijn de rollen van Sjunnesson en Thorpenberg omgedraaid en is het nummer opgebouwd rond cleane zanglijnen waar op de meeste andere tracks Thorpenberg alleen de refreinen van zijn (overigens uitstekende) cleane vocalen heeft voorzien. ‘War of Oceans’ bouwt weer lekker op vanuit een spannend intro. De groep respecteert hun verleden door de plaat te laten afsluiten met een drietal bonustracks in de vorm van covers van hun vorige werkgever Sonic Syndicate: ‘Jailbreak’, ‘Denied’ en ‘Jack of Diamonds’.

The Unguided is een typische band die je op een groot podium op een festival moet zien, lekker buiten in de zon met een biertje in de hand. Ze hebben met ‘Father Shadow’ in ieder geval een prima album onder de arm.