Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
The Third Grade – Of Fire And Ashes Pt.2
Art Gates Records
Release datum: 20 maart 2020
Tekst: Leon Vonk – 11 maart 2020
“Het album kan zich simpelweg niet meten met de iets bovengemiddelde albums van andere bands in het genre.”
6.5/10

Ik moest even graven in mijn geheugen toen ik de nieuwste CD van The Third Grade op mijn (digitale) deurmat zag liggen, de naam kwam mij namelijk wel bekend voor. Blijkbaar heb ik iets meer dan twee jaar geleden een stukje over het album ‘Of Fire & Ashes Pt.1’ geschreven, waar destijds ik niet super enthousiast over was. Dat was dan waarschijnlijk ook een van de redenen waarom ik het mij niet meer kon herinneren. In maart komt het tweede deel uit en mag ik ook daar weer een stukje over schrijven, misschien dat ik hier wel blij van wordt?

Een van mijn problemen met het eerste album was dat ik de lengte wel erg kort vond, namelijk twee liedjes en een radio versie van het eerste liedje, en het dan ook eerder als een EP zou categoriseren. Deel twee is wél een volledig album, met negen volwaardige tracks, dus dat is geen probleem meer. Het tweede probleem was dat de muziek en de band niet verder komt dan middelmatig, dus zeker niet slecht maar ook niet goed genoeg om echt indruk te maken. Dit probleem is helaas niet verholpen. Het door Dream Theater geïnspireerde materiaal voelt aan als een paar leuke ideeën die lukraak bij elkaar zijn geharkt, en niet als een muziekstuk met één gedachtegang. Ook instrumentaal maakt de band weinig indruk. Hiermee bedoel ik niet dat ze slordig spelen of foutjes maken maar dat de muzikanten niets doen wat de muziek bijzonder maakt of indrukwekkend is. Ook de zang is vrij gemiddeld, niet slecht maar ook niet bijzonders. Wat ik wel aardig vind is dat de twee vocalisten, zijnde María Cobos en Jose Masiá, elkaar goed aanvullen. Masiá zou best wat meer ruimte mogen geven aan Cobos, ook aangezien hij al gitaar én keyboard speelt.

The Third Grade heeft met ‘Of Fire And Ashes Pt.2’ een CD uitgebracht die niet slecht is maar ook niet bijzonder goed. Het probleem is dat ze niets doen wat opvalt, geen eigen stijl, geen coole instrumentale kwaliteiten, geen sterke zang, en ook geen sterke productie. Het album kan zich simpelweg niet meten met de iets bovengemiddelde albums van andere bands in het genre. Ze zullen nog hard moeten werken aan iets wat de band bijzonder maakt als ze meer willen doen met muziek. Geen aanrader dus.

Check de onderstaande socials voor meer informatie over deze band.