Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
The Sombre – Into The Beckoning Wilderness
Chaos Records
Release datum: 22 maart 2021
“De muziek echter wordt overheerst door doomachtige vibes. Langzame ritmes en bijzonder weemoedige
gitaargeluiden doen de liedjes voort kabbelen.”
8.5/10
Bart Meijer  I 15 maart 2021

Maurice de Jong is geen onbekende in de internationale metal-scene, ook al is het voor mij wel een nieuwe naam. Natuurlijk heb ik op Roadburn her en der wel de Gnaw Their Tongues shirts gezien – één van mijn favoriete dingen aan dat festival is de bandshirt bingo die ik met vrienden doe, elk jaar weer volle kaart – maar er was uiteindelijk toch een kleine douw vanuit Lords Of Metal nodig om mij kennis te laten maken met het werk van Mories. En dat is bepaald geen tegenvaller.

‘Into The Beckoning Wilderness’ werd eerder al eens uitgegeven, in 2019, maar was toen beperkt tot vijftig exemplaren. Chaos Records pakt het groots aan en brengt het album nu wereldwijd uit. Daarmee haal je de muziek iets meer uit de underground, maar dat mag ook wel. Maurice staat er om bekend dat zijn (vrij talrijke) muzikale projecten gestoeld zijn in black, death en doom metal. De debuutplaat van The Sombre is daar absoluut geen uitzondering op. Alledrie de stijlen zijn ruimschoots vertegenwoordigd en worden hier tot één mooi geheel geboetseerd. De death metal zit hem vooral in de vocalen (die variëren van brute grunts, Cavanagh-achtige zielekwellingen en wat je hoort op het eerdere werk van Valborg), terwijl de black metal zowel in de vocalen als in de muziek zit. De muziek echter wordt overheerst door doomachtige vibes. Langzame ritmes en bijzonder weemoedige gitaargeluiden doen de liedjes voort kabbelen. Hierin is een vage schaduw van My Dying Bride te horen, maar die band is meer een inspiratie dan dat het gekopieerd wordt.

Dat is namelijk helemaal niet het geval. The Sombre heeft abolsuut zijn eigen geluid en als we met labels gaan smijten zou ik zeggen dat er hier een ideale combinatie dan death en funeral doom ontstaat, met dus de bovengenoemde invloeden. De muziek klinkt groots en episch en het nodigt je uit om jezelf even een moment in kwijt te raken en je okay te voelen met de misère die ons dagelijks wordt voorgeschoteld. Ja, het klinkt ellendig maar dit is wel hetgeen dat ons een prachtig lichtpuntje aan de horizon biedt. Laat het maar gewoon over je heen komen en je zult je er niet minder om voelen. ‘Into The Beckoning Wilderness’ is een doom album dat niet in je collectie mag ontbreken.