Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
The Quill – Earthrise
Metalville Records
Release datum: 26 maart 2021
“The Quill maakt ruimschoots gebruik van stoner invloeden, maar net niet dusdanig dat ze binnen het stoner genre vallen.”
8/10
Bart Meijer   I 6 april 2021

Eindelijk is er weer een nieuw album van de Zweedse rockers van The Quill! Alhoewel het pas vier jaar na de uitgave van hun vorige studioalbum ‘Born From Fire’ is, is The Quill een band die goed genoeg is om vier jaar tussen de albums lang genoeg te vinden. Op ‘Earthrise’ bewijzen de heren dat ze er na meer dan twintig jaar nog steeds toe doen en heerlijke heavy rock maken.

Wat vooral duidelijk is tijdens elke seconde van deze plaat is dat deze band al heel wat ervaring heeft en daarom bijzonder goed op elkaar inspeelt. Ze blijven moeilijk te plaatsen omdat je duchtige rock ‘n roll hoort die net even anders is dan de standaard. Dit komt onder andere door de energieke vocalen van meneer Ekwall, die de oorgangen strelen als een fluwelen lustlint. Een andere bijdrage aan “dat andere geluid” is dat The Quill ruimschoots gebruik maakt van stoner invloeden, maar net niet dusdanig dat ze binnen het stoner genre vallen. Lekkere riffs en herhalende patronen op een fijn up-tempo ritme.

Hier en daar zijn ook oudere rockbands te herkennen, zoals in het begin van ‘Evil Omen’, waar ik een heel erge ‘No Quarter’ (Led Zeppelin) vibe van krijg. Dat zijn kleine stukjes die ik erg waardeer vanwege de referenties naar andere rockbands en de invloed die ze hebben op wat we nu als heavy metal kennen. Dat deze track eindigt als iets dat aan Sabbath’s ‘Snowblind’ doet denken kan dan ook geen toeval zijn. The Quill geeft ons met ‘Earthrise’ geen verrassend nieuwe plaat, maar wel een album dat gewoon goed in elkaar zit en aantrekkelijk is voor een ieder die van hardrock met een duidelijke stoner invloed houdt. Sowieso aanschaffen deze handel, want je voelt je er goed door.