Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
The Grand Mal – The Grand Mal
APF Records
Release datum: 18 oktober 2019
Tekst: Bart Meijer – 15 oktober 2019
“Ik kende deze zanger nog niet, maar man, wat een ontzettend expressieve manier van zingen heeft hij! Er zit zoveel venijn en dreiging in die stem dat je er spontaan van gaat meezingen.”
9/10

Het schrijven van deze recensie heb ik enigszins onnodig uitgesteld, simpelweg zodat ik een excuus had het album nog vaker te luisteren. Ja, zo’n album is ‘The Grand Mal’. Als bands even geen zin hebben in zichzelf ontstaan er soms hele mooie dingen en dat is precies wat er gebeurde toen de broeders Cole van stonerband Desert Storm hun krachten bundelden met leden van Möther Cörona.

Wat we geserveerd krijgen is niks minder dan een lopend buffet aan smakelijke riffs. Vanaf opener ‘Explode’ tot aan afsluiter ‘Significant’ worden we ondergedompeld in een wereld van aanstekelijke, opium-achtige: riffs. Akkoorden die elkaar in rap tempo opvolgen en zo het ene na het andere nummer vormen. Door de strakke ritmesectie wordt alles daadkrachtig en verpulverend en als er mensen zijn die dat nog niet genoeg vinden wordt daar de stem van Dave-O overheen gegooid. Ik kende deze zanger (en Möther Cörona) nog helemaal niet, maar man, wat een ontzettend expressieve manier van zingen heeft hij! Er zit zoveel venijn en dreiging in die stem dat je er spontaan van gaat meezingen terwijl je als een soort Grinch door de kamer loopt. Dit alles sluit perfect op elkaar aan en zo ontstaat er het gevoel dat ik ook heb met muziek uit de jaren zeventig: dat er bij elk nummer over alles is nagedacht en de verschillende componenten elkaar versterken om uiteindelijk tot een heel mooi eindresultaat te komen.

Verwacht niet alleen stoner en groove, The Grand Mal is ook goed in staat een doomy sfeer neer te zetten, zoals ze bewijzen in ‘Burning Truth’, dat een stuk langzamer is dan de rest en aantoont hoe dicht de genres soms bij elkaar liggen. Het instrumentale eindnummer ‘Significant’ is ook bijzonder en geeft ons een zachte opbouw die doet denken aan Zeppelin, en die telkens iets ruiger wordt, om uiteindelijk te ontaarden in iets dat de essentie van stoner raakt. Keiharde, herhalende riffs! ‘The Grand Mal’ is een heel rauw en puur album, één waarbij je je vingers niet alleen aflikt maar gewoon afbijt en doorslikt.

Check de onderstaande socials voor meer informatie over deze band.