Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Cathubodua – Continuum
Massacre Records
Release datum: 25 oktober 2019
Tekst: Jori van de Worp – 15 oktober 2019
“Knap ook hoe Sara in de ene zin als een engeltje klinkt en één tekstregel later klinkt alsof ze compleet bezeten is.”
7.8/10

Wat krijg je als je Within Temptation in de blender gooit met het Italiaanse Ancient Bards? Waarschijnlijk een bloedbad, maar in de figuratieve zin kan ik me voorstellen dat het auditieve resultaat een goede beschrijving is van de verse Belgische band Cathubodua, genoemd naar een Gallische godin. Na een EP en een singletje is het nu tijd voor het eerste volle album, wat ze direct maar even bij het niet insignificante Massacre records uitbrengen. Dat moet toch haast wel een goed voorteken zijn?

Jep, dat is het. De muziek op ‘Continuum’ is vol, gelaagd, pakkend en gewoon hartstikke gaaf. Na het intro is het ‘Abyss’ wat de eerste indruk moet maken en dat lukt dit bomvolle symfonische nummer behoorlijk. Direct valt de prettige stem van Sara Vanderheyden op. Ze houdt er een licht maar klassiek-achtig timbre op na, en dat past de bombastische metal van Cathubodua uitstekend. Op ‘Hero Of Ages’ komen de Italiaanse invloeden nog duidelijker naar voren door het hoge tempo. Op ‘Hydra’ brengt de band nog wat meer tempowisseling in de muziek, wat het nog wat interessanter maakt. Knap ook hoe Sara in de ene zin als een engeltje klinkt en één tekstregel later klinkt alsof ze compleet bezeten is. ‘The Fire’ maakt meer dan de eerdere nummers gebruik van het feit dat er een vaste violist in de line-up verscholen zit. Hier komt trouwens ook het Franse Fairyland bij me op als vergelijkingsmateriaal. ‘My Way To Glory’ is wat springeriger en neigt wat meer naar een band als Elvenking. Andere interessante telgen zijn een korte maar mooie pianoballad in ‘A Tale Of Redemption’ en het tien minuten tellende ‘Apotheosis’, waarin ook weer Fairyland om de hoek komt kijken en waarin ook wat elektronische elementen zijn verwerkt.

Tel bij dit alles op dat de geluidskwaliteit die van menige debuutplaat ruimschoots passeert, en je hebt gewoon alle ingrediënten voor een heel veelbelovende start van een nieuwe band uit de Vlaamse landen. De originaliteitsprijs gaat met de symfonische metal van Cathubodua geheid niet vallen, maar toch is dit een band om in de gaten te houden. Ze zijn ook live erg actief in België en Nederland, dus hou die ook facebookpagina in de smiezen en ga deze luitjes eens live bekijken als je de kans hebt.

Check de onderstaande socials voor meer informatie over deze band.