Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
The Circle – Of Awakening 
AOP Records
Release datum: 18 augustus 2023
“The Circle weet ons toch te prikkelen om deze schijf een vette aanrader te noemen, ondanks de slechts 35 minuten speelduur”
8.6/10
Vera Matthijssens I 24 augustus 2023

Het nogal vrijblijvend genaamde The Circle begon als Vagrant, maar stak in 2020 een tandje bij om dit Duitse project verder te ontwikkelen. Gitarist/componist Stanley Robertson (ook in Asenblut) staat aan het roer, drummer Philipp Wende was weldra een gelijkgestemde ziel om hem bij te staan. Eerst als gast, nu als volwaardig lid heeft men in zanger Asim Searah een opmerkelijke vocalist gevonden met een groot bereik (zowel harsh als clean). De man trok van Pakistan naar Finland om zich daar als professionele muzikant waar te maken.

In 2021 kwam debuutalbum ‘Metamorphosis’ uit, een overgangsperiode vanuit het eerdere Vagrant. Nu is de band getekend door AOP Records en mikt men hoog met een mix van blackened doom metal waarin ook progressieve en symfonische elementen in verwerkt zijn. Zelf noemen ze het ‘art metal’.

Wat meteen opvalt, is dat de full lengths van The Circle wel erg kort zijn. De vorige klokte af op 28 minuten, deze biedt 35 minuten speelduur. Goed, kwaliteit boven kwantiteit zullen we maar zeggen, zeker? In elk geval zijn de vijf lange songs wel een beluistering waard, waarbij rustig en diffuus aangeslagen akkoorden tot volle wasdom komen in een scherpe zwartgeblakerde sfeer. Een troef is dat men een gastvioliste (Lisa Wende) haar gangen laat gaan in de voluptueuze songs, basgitarist zich ook prominent laat horen en als kers op de taart speelt violist Tim Charles van Ne Obliviscaris ook nog een spetterende gastsolo (heel herkenbaar zijn stijl) in het tweede nummer ‘Of Awakening’. ‘Afflux’ is het kortste en meest toegankelijke nummer, Het dramatische element met symfonische arrangementen werkt goed in de lange songs, terwijl er veel afwisseling van sfeer en zang te horen is. Zo weet The Circle ons toch te prikkelen om deze schijf een vette aanrader te noemen.