Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Tanna – Storm In Paradise
AOR Heaven
Release datum: 28 augustus 2020
“Alles bij elkaar houden we uiteindelijk een wisselvallig album over van een zanger die al jaren meedraait.
7/10
Wim Rueter I 25 augustus 2020

Tapani “Tanna” Tikkanen uit het Finse Pudasjärvi, wie kent hem niet? Toch is deze Finse zanger en componist in eigen land wereldberoemd. Vooral in het begin van zijn carrière in de jaren tachtig was de man mateloos populair en vulde grote zalen met shows met alle toeters en bellen er op en aan. Detail is dat hij toen nog in zijn moedertaal zong. In 1989 hield de band Tanna (de bijnaam van Tikkanen) op te bestaan. Een carrière switch werd gemaakt naar het beroep van DJ waar hij jarenlang succesvol mee door Finland trok,maar vanaf 1993 rolt de Tanna trein zo nu en dan weer. Het laatste album stamt echter alweer uit 2012. Nu is de man terug met het dertien nummers tellende album ‘Storm In Paradise’.

Tikkanen maakt met zijn kompanen easy listening AOR. De man bezit een aardige stem, maar veel variatie in zijn zangkunsten hoor je niet terug. Gitarist Jukka Ihme wint voor mij de dagprijs met zijn prima gitaarwerk en smakelijke solo’s. Een aantal composities zijn het beluisteren meer dan waard (het stevigste nummer ‘The Last Mile’, het vlotte ‘Storm In Paradise’ of bijvoorbeeld het keyboard georiënteerde Mysterious Fire’). Er staat echter ook een mispeer van de buitencategorie op die zelfs de Finse rendieren nauwelijks kunnen verteren in de vorm van ‘Hispaniola’. (het schip dat voorkomt in het klassieke boek ‘Schateiland). Denk Alestorm gekruist met The Nightflight Orchestra en een scheut Disney in een matige musical uitvoering. Ook pop niemendalletjes als ‘Sharks In The Water’ of ‘Lonely Day’ maken weinig indruk. Een vocale meevaller is de inbreng van de Finse winnares van The Voice, genaamd Inga Söder. Vooral haar korte solo partijen in het vlotte  ‘This Town Ain’t Big Enough’ geven het nummer meerwaarde.  

Alles bij elkaar houden we uiteindelijk een wisselvallig album over van een zanger die al jaren meedraait. Ook zijn dertien nummers misschien ook iets teveel van het goede. Ik zou zeggen, kies je nummers zorgvuldig uit en geniet, maar stap niet aan boord van de ‘Hispaniola’.