Tankard – For A Thousand Beers
BMG
Release datum: 25 februari 2022
“We want to drink some fuckin’ beer!!”
Erik Boter I 11 februari 2022
Toen de schoolvrienden Andreas “Gerre” Geremia, Axel Katzmann en Frank Thorwarth uit Frankfurt in 1982 hun bandje Tankard oprichtten, dachten ze vast niet dat precies veertig (!!) jaar later een boxset zou uitkomen met hun verzameld materiaal.
Je kunt van Tankard zeggen wat je wilt, niet veel bands kunnen zeggen dat het grote BMG Records een boxset van ze heeft uitgebracht. En toch ziet deze maand ‘For a thousand beers’ het levenslicht: de eerste zeven albums die Tankard maakte voor Noise Records verpakt in een heuse box (lees: bierkrat).
“We want to drink some fuckin’ beer!!”
Na de oprichting in 1982 duurde het nog vier jaar voordat het eerste volledige album van Tankard uit kwam: ‘Zombie Attack’ hakte er meteen goed in bij onze Oosterburen, maar ook binnen onze landsgrenzen was de band onder leiding van zanger Andreas, we kennen hem beter als “Gerre” erg populair. Snelle, soms wat rommelige thrash metal met teksten over maar één onderwerp: BIER! Door de open productie van Harris Johns (Celtic Frost, Voivod, Kreator) klonken de thrashende bierliederen prima. Op dat eerste album vind je klassiekers als ‘(Empty) Tankard’ en ‘Alcohol’ terug. Dat laatste nummer is een cover van Gang Green maar gedurende de jaren een signatuurlied geworden voor de heren uit Frankfurt.
“Fight for your right to drink pure beer!!”
Album nummer twee (1987) stond in het teken van de puurheid van Duits bier. Weg met Heineken, puur bier is wat we willen. Gestoken in een prachtige hoes (Sebastian Krüger) was ‘Chemical Invasion’ een prijsnummer in de Noise catalogus. Met nummers als ‘Puke’, ‘For a thousand beers’ en ‘Total addiction’ was ook wel duidelijk waar het concept van Tankard om draaide. Qua geluid was de groei van Gerre en zijn matties goed te volgen. ‘Chemical Invasion’ is in mijn ogen nog steeds het beste Tankard album. Dat kan echter ook met een stukje nostalgie van mijn kant te maken hebben.
“Alien! He’s a drunkard!!”
Na ‘The morning after’ (1988) volgde de misschien wel grootste klassieker uit het oeuvre van band: de EP ‘Alien’ uit 1989. Het plaatje bevatte met de titelsong een nummer dat tijdens liveshows uitgroeide tot een hymne. Het lukte Tankard zelfs om een nummer over buitenaards leven te laten gaan over.. bier. Alleen al om die reden is deze EP een verplicht onderdeel van elke thrash metal liefhebber. De EP kent ook prachtig artwork van de hand van Krüger.
“I want to go to Beermuda, no more sober life without fun!!”
Op ‘The meaning of life’ (1990) waren de eerste barstjes te horen in het geluid van de band. Het grote publiek kende het geintje nu wel de bezettingswissel op de drumstoel (Oliver Werner werd vervangen door Arnulf Tunn) hielp ook niet echt mee. Met ‘Beermuda’ bevatte het album evenwel nog een dikke bier-hit. Het live album ‘Fat, Ugly & Live’ volgde in 1991. Dat Tankard bij uitstek een liveband is, was op dit album goed te horen. Het album staat uiteraard vol bierklassiekers met uitsmijter ‘(Empty) Tankard’ als hoogtepunt. Probeer dan maar eens niet mee te blèren.
‘Two Faced’ uit 1993 werd destijds wat minder ontvangen. Tankard probeerde min of meer van het bier imago af te komen door met meer serieuze teksten te komen. Dat gold ook voor ‘The Tankard’ van twee jaar later dat over het algemeen wel degelijk gezien wordt als prima thrashmetal album. De verkopen bleven echter te ver achter bij de verwachtingen en Noise zette de groep op straat. Achtereenvolgens werd de band opgepikt door Century Media, AFM Records en Nuclear Blast met als gevolg dat Tankard nog steeds bestaat en met zekere regelmaat prima albums uitbrengt (tip: ‘A girl called Cerveza’ uit 2012). Ook live zijn de mannen nog steeds actief. Regelmatig spelen ze het clubcircuit en de zomerfestivals plat. Als er geen pandemie heerst, dan.
“No doubt about it, I can’t live without it! Alcohol!!”
De ‘For a thousand beers’ boxset werd vernoemd naar het instrumentale nummer van het ‘Chemical Invasion’ album. Voor je zuurverdiende Deutschmarken krijg je niet alleen Tankard’s eerste zeven albums, maar ook de Duitstalige EP die de band onder de naam Tankwart maakte. Daarnaast bevat de boxset een boekwerk met (niet eerder gepubliceerde) foto’s, teksten en ander moois. Verder is er nog sprake van een goed gevulde DVD met live opnames (onder andere vanuit Eindhoven 1987). De box komt uit op (gekleurd) vinyl en CD. De CD’s staan bovendien vol bonus (live) tracks. Deze door BMG prachtig vormgegeven box is verplichte kost voor Tankard fans! Ken je de band niet en wil je eens met ze kennismaken dan zijn zeven albums misschien iets teveel van het goede. Luister dan eerst even naar de Greatest Hits compilatie ‘Hair of the Dog’. Vind je die top, dan kun je de boxset blind aanschaffen. EMPTY TANKARD!!