Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Swallow The Sun – 20 Years Of Gloom, Beauty And Despair – Live In Helsinki (DVD)
Century Media Records 
Release datum: 30 juli 2021
“Na 20 jaar hard werken was het hoog tijd dat Swallow The Sun werk maakte van een degelijke live registratie om hun diepgravende kunst te vereeuwigen. Anderzijds vormt dit ook een brug tussen hun meest recente album ‘When A Shadow Is Forced Into The Light’ en een volgend, nieuw hoofdstuk.”
9/10
Vera Matthijssens I 9 augustus 2021

Een live registratie met publiek uit het pre-coronatijdperk, dat doet deugd! Sinds de eeuwwisseling heeft Swallow The Sun zich – met zeven studioalbums en ontelbare concerten – opgewerkt tot gerenommeerde melodieuze doom/death metal band uit Finland. Om het 20-jarig bestaan te vieren stond er in 2020 dan ook een uitgebreide Europese en Noord Amerikaanse tournee op de planning, te beginnen in Finland. Na tien shows ging de wereld echter op slot door de pandemie en werd alles afgelast.

Gelukkig waren er toen al opnamen gemaakt van de show in Helsinki, want daar was heel wat voorbereiding aan voorafgegaan. Die show vond plaats in de befaamde Tavastia-club op 26 februari 2020. De setlist was samengesteld uit verzoeken van fans over heel de wereld, zodat klassiekers als ‘Cathedral Walls’, ‘Don’t Fall Asleep’ en ‘Swallow (Horror Part 1)’ eilandjes van herkenbare schoonheid vormen in een zee van doom en gloom. Maar ook songs die live zelden aan bod kwamen – zoals ‘Here On The Black Earth’ en een verkorte versie van ‘Plague Of Butterflies’ – zijn te vinden op deze twee uur durende registratie die opgedeeld kan worden in een reguliere en een akoestische set.

Tijdens deze laatste wordt ‘Songs From The North II’ integraal gespeeld met een heus strijkkwartet en dat levert kippenvelmomenten op zoals het fragiele ‘Pray For The Winds To Come’. De band zet een spontane prestatie neer, ruwer en in de meeste gevallen zelfs intenser en beter dan de studioversies. Het feit dat dit live album niet echt gepland was, maakt dat alles heel naturel overkomt. Niemand had immers verwacht dat dit in zulke omstandigheden zou uitgebracht worden. Echter, pandemie of niet, na 20 jaar hard werken was het hoog tijd dat Swallow The Sun werk maakte van een degelijke live registratie om hun diepgravende kunst te vereeuwigen. Anderzijds vormt dit ook een brug tussen hun meest recente album ‘When A Shadow Is Forced Into The Light’ en een volgend, nieuw hoofdstuk. Het wachten wordt aldus verzacht met de beleving van dit hartverwarmende gebeuren in Helsinki waar alle troeven van het zestal werden uitgespeeld.