Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Svengahli – Nightmares Of Our Own Design EP
The Artisan Era
Release datum: 01 maart 2020
Tekst: Patrick Verhoeven – 01 maart 2020
“Waar het bij andere acts nog wel eens tot een kille, steriele uitvoering wil komen, is dit ‘Nightmares Of Our Own Design’ een heel rijk geschakeerd, kleurrijk en sfeervol album.”
8.4/10

Toen Exist bassist Alex Weber in de afgelopen jaren een aantal tracks voor zijn band geschreven had, bleken die, toen ze helemaal af waren, toch wat excentrieker en anders uit te pakken dan vooraf gedacht. Ze sloten niet helemaal aan bij het geluid van Exist en de tracks bleken voor de band dan ook niet bruikbaar. Was er een beter moment denkbaar om een eigen project te starten? Zie daar: Svengahli, een progressieve death metal act uit Baltimore (VS), zag het leven.

Om Svengahli leven in te kunnen blazen, heeft Weber de nodige mensen om zich heen verzameld. En niet de minste; Exist-gitarist Matt Rossa, WAIT-gitarist Charlie Eron en Anup Sastry (Ex-Skyharbor, Ex-Jeff Loomis) leveren als gastmuzikant c.q. drumprogrammeur een aanzienlijke bijdrage aan de debuut EP ‘Nightmares Of Our Own Design’. Wat extra gastsolo’s van gitaristen Rafael Trujillo (Obscura) en Kevin Hufnagel (Gorguts, Dysrhythmia) en het geheel was compleet.

Het album, met een totale speeltijd van vijfentwintig minuten, bestaat min of meer uit twee tracks: ‘Writing On The Wall’ en ‘Nightmares Of Our Own Design’. Laatstgenoemde is onderverdeeld in drie stukken (‘Echoes of Prejudice’, ‘het instrumentale ‘Adrift’ en ‘Our Hate Ignited’), maar deze lopen zo naadloos in elkaar door dat je het ook als een lange track kunt beschouwen. Op het album gaan jazzharmonieën hand in hand met zwaardere, progressieve death metal. Het gebruik van dissonantie in de compositie, de afwisseling tussen rauwe keelklanken en de haast betoverende zuivere vocalen, de harmonieuze, rustige passages tegenover de hardere, donkere gedeeltes, de vele tempowisselingen, er is oog voor detail en volop ruimte voor melodie en vindingrijkheid. Het is weliswaar allemaal niet nieuw wat het viertal doet, maar de heren weten de ideeën te vertalen naar fascinerende tracks. Waar het bij andere acts nog wel eens tot een kille, steriele uitvoering wil komen, is dit ‘Nightmares Of Our Own Design’ een heel rijk geschakeerd, kleurrijk en sfeervol album. Mocht je zoeken naar muzikale raakvlakken (en niet meer dan dat), denk dan aan acts als Alkaloid, Black Crown Initiate, Cynic, Fractal Universe en Rivers of Nihil.

Er liggen plannen om dit Svengahli tot een volledige band uit te bouwen, die ook live te bewonderen zal zijn. Na het beluisteren van dit ‘Nightmares Of Our Own Design’ kan ik die plannen alleen maar luid toejuichen. Zouden ze bij ProgPower al stiekempjes meelezen? Voor nu is dit ‘Nightmares Of Our Own Design’ een meer dan een aangename kennismaking. Ik ben zeer benieuwd wat de toekomst voor deze act gaat brengen…

Check de onderstaande socials voor meer informatie over deze band.