Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Stormwind – Rising Symphony
Black Lodge Records
Release datum: 30 april 2021
“Natuurlijk is een uitstekend line-up nog altijd geen garantie voor een goede plaat, maar in het geval van Stormwind hebben we qua song materiaal zeker niets te klagen.”
8.5/10
Sjak Roks I 11 juni 2021

De band Stormwind werd geformeerd in 1995 en is het geesteskind van de Zweedse gitaarmaestro Thomas Wolf. Oorspronkelijk is men gestart als een female-fronted A.O.R./melodieuze rockband, maar na de intrede van zanger Thomas Vikström werd de muzikale koers verlegd naar een meer neo-klassieke power metal benadering en dat zorgde er voor dat in 2000 het Duitse label Massacre Records dusdanig geïnteresseerd raakte in Stormwind dat er een platendeal aangeboden werd. De samenwerking met Massacre leverde een drietal studio-albums (‘Ressurrection’ uit 2000, ‘Reflections’ uit 2001 en ‘Rising Symphony’ uit 2003) en een live-plaat (‘Legacy’ uit 2004) op, maar daarna werd het angstvallig stil rondom deze toch wel erg getalenteerd band.

Nadat eerder al de platen ‘Ressurrection’ en ‘Refections’ opnieuw in omloop werden gebracht, is het nu dan de beurt aan het laatste Stormwind studio-album ‘Rising Symphony’, waarbij het oorspronkelijke afsluitende instrumentaaltje ‘Venezia’ op deze heruitgave vervangen is door ‘Wings Of Tomorrow’. Dat is overigens geen cover van het welbekende Europe-nummer maar een echte, eigen Stormwind-compositie die al eerder te vinden was op het debuutalbum ‘Straight From The Heart’ uit 1996 en als bonus-track op de Japanse versie van ‘Rising Symphony’. Het eerst wat natuurlijk opvalt aan de band Stormwind is de indrukwekkende line-up, want naast de al eerder genoemde Thomas Wolf en Thomas Vikström (betrokken bij onder andere Candlemass en Therion) hebben we met drummer David Wallin (Hammerfall), bassist Andreas Olsson (Royal Hunt, Rob Rock, Narnia) en Kaspar Dahlqvist (Shadowquest) toch wel een aantal klasbakken uit het genre te pakken.

Natuurlijk is een uitstekend line-up nog altijd geen garantie voor een goede plaat, maar in het geval van Stormwind hebben we qua song materiaal zeker niets te klagen. Met hun jarenlange ervaring staan de heren muzikanten vanzelfsprekend garant voor een excellente uitvoering hiervan en met name gitarist Thomas Wolf en zanger Thomas Vikström vallen in positieve zin op door hun respectievelijke heerlijke riffs en solos en fantastische vocalen. Dat, tesamen met de prima sound van de plaat, zorgt ervoor dat je jezelf gedurende de totale speelduur van zo’n drie kwartier geen moment verveelt en dat deze ‘Rising Symphony’ een erg aangename luisterervaring is. Nummers zoals ‘Touch The Flames’, het ietwat progressieve ‘Excalibur’, ‘Strangers From The Sea’ en ‘Streets Of Prishtine’ om er maar een paar te noemen zijn lekker power metal songs, die de liefhebbers van het genre zeker zullen aanspreken. Ook wanneer het tempo wat wordt teruggeschroefd zoals in de semi-akoestische ballad ‘River Of Love’ blijft de band moeiteloos overeind, zodat er niet echt een zwak moment op ‘Rising Symphony’ te bespeuren is. Zelfs de bluesy Queen-cover ‘White Man’, wat mijns inziens toch een wat vreemde keuze is voor een power metal band,  klinkt verrassend goed en dat kan zeker niet altijd gezegd worden van een uitvoering van een nummer van Queen.

Persoonlijk heb ik een lichte voorkeur voor de voorgaande platen ‘Ressurection’ en ‘Reflections’, maar ook deze ‘Rising Symphony’ is een sterke power metal plaat die mijn goedkeuring zeker kan wegdragen. Al diegenen die de Stormwind plaatjes in het begin van deze eeuw hebben gemist kunnen nu dan ook alsnog toeslaan en deze aanschaffen. Ook de live-plaat ‘Legacy’ zal zeer binnenkort, om precies te zijn op 11 juni, opnieuw op de markt gebracht worden en deze hernieuwde aandacht voor de Stormwind releases is mijns inziens zeer terecht, daar hun platen zeker kunnen wedijveren met de betere releases in het power metal genre.

Tracklist:

1. Rising Symphony
2. Touch The Flames
3. Eyes Of Change
4. Strangers From The Sea
5. River Of Love
6. White Man
7. Streets Of Phristine
8. Flyer
9. Excalibur
10. Wings Of Tomorrow