Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Stoned Monkey – Stoned Monkey
Argonauta Records
Release datum: 06 december 2019
Tekst: Bart Meijer – 27 november 2019
“De boodschap is duidelijk: pak de bong, inhaleer diep, zet het volume hoog en laat je meevoeren door Stoned Monkey.”
7/10

Stoned Monkey is aan de ene kant een voorspelbare naam in het genre en aan de andere kant vraag je je wellicht af of we een band met een dergelijke naam serieus moeten nemen. Na het debuutalbum van dit Italiaanse drietal te hebben geluisterd kan ik op die vraag antwoorden met een volmondig JA.

Ze blazen er een aantal stevige oernummers uit, als in dat elke noot er echt met kracht en overtuiging uitgeperst wordt terwijl deze zich vormen tot sterke, meeslepende riffs. Deze riffs hebben een duidelijk Sabbath-achtige klank, maar Stoned Monkey voelt veel vloeiender en meer dynamisch aan dan dat. De band heeft geen zanger en heeft dat ook niet nodig, want de boodschap is duidelijk met nummers als ‘Stoned As Fuck’ en ‘Green House’: pak de bong, inhaleer diep, zet het volume hoog en laat je meevoeren door Stoned Monkey. De herhaling van de riffs zorgt voor dat fijne, buzzige gevoel en de gesproken samples geven de muziek een ietwat Electric Wizard-achtige vibe.

Met deze plaat levert Stoned Monkey een kort maar zeer krachtig eerste wapenfeit. Het is niet zo zeer dat ze iets compleet nieuws doen, het is meer dat hetgeen ze doen – riffs, herhaling, een muur van geluid en hier en daar een lekkere solo – zo sterk wordt neergezet dat, ook al klinkt het hier en daar bekend, dit door elke stoner-fan gewaardeerd zal worden.

Check de onderstaande socials voor meer informatie over deze band.