Lords of Metal
Arrow Lords of Metal

Stake & To Adelaide – Hall Of Fame Tilburg – 14 november 2019

Het duurt dan ook niet lang voor de band, met hun hypnotiserende gitaren, de gehele zaal in zijn ban heeft. De sfeer zit er goed in en dit blijft ook zo tot het einde.”
Het nieuwe album van Stake, ‘Critical Method’, is 1 november uitgekomen en is in principe het debuutalbum van deze band, die voorheen muziek maakte onder de naam Steak Number Eight. Voor een band die eigenlijk van plan was de stekker er uit te trekken zijn ze op de proppen gekomen met een erg strakke en interessante plaat. Als ze dan ook nog in de buurt spelen is er geen enkel excuus om niet te gaan kijken en luisteren.
18/11/19 I Tekst: Bart Meijer

De Hall Of Fame is een wat kleinere zaal en is ideaal geschikt voor bands die misschien niet genoeg publiek trekken om het nabijgelegen 013 vol te krijgen. Het is een mooie setting voor wat intiemere shows en sindskort ook een vaste venue tijdens Roadburn. Het is nog vrijwel leeg als ik de frisse herfstwind inruil voor de warmte van binnen en ik bedenk me het contrast terwijl ik me een optreden van Amon Amarth hier herinner, waar het moeilijk was om enigszins bewegingsruimte op te eisen.

To Adelaide, die de avond opent, komt het podium op terwijl er een man of tien in de zaal staan. De vier Tilburgse heren trappen af en zetten een spetterende post hardcore set neer, waarbij golf op golf aan oprechte metalmuziek de steeds iets voller wordende zaal ingeslingerd worden. De melodieën die ze spelen bevatten ook intense post metal stukken en alhoewel de zaal nog niet helemaal loskomt nodigt de muziek wel degelijk uit om op te bewegen en headbangen. Na een strak en retegoed optreden verlaat To Adelaide het podium, waarna Stake aan de soundcheck begint.

Het publiek is dan wel niet met zo velen, ik merk wel dat er een enthousiasme in de zaal hangt en dat doet me goed. Tijdens de intro zorgt dit helaas wel voor wat rumoer onder de gegadigden, wat eventjes storend is. Als Stake dan echt begint beginnen ze ook goed: ‘Devolution’, wat ik één van hun sterkste nummers vind, is het startsein en een prima keuze hiervoor. Dit nummer begint namelijk vrij rustig en zweverig en bouwt gestaag op in tempo en intensiteit. Het duurt dan ook niet lang voor de band, met hun hypnotiserende gitaren, de gehele zaal in zijn ban heeft. De sfeer zit er goed in en dit blijft ook zo tot het einde. De lichten zijn wel echt een afleidende factor maar de indrukwekkende muziek maakt dit meer dan goed. Het is duidelijk dat het publiek energie krijgt van de band en andersom. Stake gaat lekker los en springt zelfs het publiek in terwijl ze hun keiharde en keimeegaande nummers spelen. Aan alle dingen komt echter een einde, wat maar goed is ook, want deze jongen moet de volgende ochtend gewoon op tijd weer op.

Aan de vertrouwde pijn in mijn nek die morgen kan ik afleiden dat dit echt een hele fijne show is geweest. Op 4 december staat Stake in het Paradiso in Amsterdam.

Check de onderstaande socials voor meer informatie over Beast In Black.