Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Spectrum Of Delusion – Neoconception
The Artisan Era
Release datum: 11 september 2020
“Wat een beest van een album!”
9.1/10
Patrick Verhoeven I 02 september 2020

Drie jaar geleden bracht het uit Katwijk afkomstige vijftal van Spectrum of Delusion hun debuut album ‘Esoteric Entity’ uit. Veel lovende reacties vielen hen ten deel. Het enthousiasme van de vele liefhebbers op sociale media, de positieve reviews en ongetwijfeld ook de positieve do-it-yourself-mentaliteit van het vijftal genereerde de nodige aandacht en interesse. Waar het debuutalbum van Spectrum of Delusion nog in eigen beheer uitkwam, wordt opvolger ‘Neoconception’ nu bij The Artisan Era uitgebracht.

Met behulp van stemacteurs Joseph Beacham, Bonnie Bogovich, Ariel Hack en Alexander de Vries wordt direct vanaf openingstrack ‘Downfall’ een onheilspellende, intrigerende context gecreëerd. Niet alleen de acteurs, maar ook de inhoud van wat er gesproken wordt, brengen dat apocalyptische sfeertje voort. Wat te denken van: “My fellow citizens of the world, there is no news more devastating, more hopeless, more dreadful than the news I bring you this day. I ask you to be strong and face what I am about to say with dignity and courage…”? De verhaallijn van het concept is dusdanig uitgewerkt dat het veel ruimte biedt om er zelf zaken in te ontdekken of invulling aan te geven.

De atypische opbouw van veel songs, de immer door de melodie heen jengelende basgitaar, een overvloed aan tempo- en sfeerwisselingen (‘Await The Transition’, ‘Into Another Formation’), de groovy riffs en speelse gitaarsolo’s – zaken die we allemaal kennen van het debuut – zijn ook nu weer volop aanwezig. ‘Neoconception’ sluit dan ook aan bij het eerdere werk, maar is zo veel meer dan een kopie. De technische, progressieve death metal wordt rijker, met net even meer diepgang en meer intensiteit ingevuld. De symfonische begeleiding dat het vijftal in de achtergrond heeft ingebouwd, de toevoeging van de eerdergenoemde voice-overs en bovenal de opbouw van de tracks die meer gebaseerd is op intensiteit, zorgen hiervoor. Ook de vocale aanpak op het album reikt verder dan een louter brute, diepe keelklank. Dat blijft wel het uitgangspunt, maar door tempo en lengte te variëren (‘Into Another Formation’) of door de toevoeging van een wat hogere schreeuw (‘Pointless Endeavour’ en ‘Through Mankind’s True Ambition’, die beide zowel in het Engels als Nederlands worden gezongen) pakt het geheel diverser en fraaier uit. Om de vocale variatie nog wat meer kracht bij te zetten, horen we in ‘To Tower Over All Other’ Robbert Kok (Disavowed). Hij is niet de enige gast op het album: de akoestische gitaren (o.a. in ‘Into Another Formation’, ‘Bringing Serenity’ en ‘Destruction’) zijn een bijdrage van Nick Padovani (Equipoise, Virulent Depravity). Wat ‘Neoconception’ zo indrukwekkend maakt is dat al bovenstaande elementen in ijzersterke, samenhangende composities worden vertaald, die ook nog eens bol van de emotie staan, en het album een heel fijne flow kent.

‘Neoconception’ is dan ook niets anders dan verplichte kost voor liefhebbers van (technische) death metal. Wat een beest van een album!