Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Sonata Arctica – Acoustic Adventures (Volume One)
Atomic Fire Records
Release datum: 21 januari 2022
“De volgende akoestische tournee mag dan wel uitgesteld zijn van februari/maart naar het najaar, maar intussen kunnen we deze ingetogen, maar erg smaakvolle akoestische versies van het vijftal wel smaken.”
8/10
Vera Matthijssens I 24 januari 2022

Met tien melodieuze power metal albums heeft het Finse Sonata Arctica een stevige status opgebouwd. Het meest recente wapenfeit was ‘Talviyö’ in 2019. Sonata Arctica heeft sinds een vijftal jaren echter ook een parallellopende carrière als akoestische band opgebouwd. In 2016 en 2019 deed het vijftal al tournees in deze ‘stripped off’ versie van eigen songs die in goede aarde vielen bij de fans. Nu is besloten om deze ook in de studio vast te leggen op twee albums en ‘Acoustic Adventures – Volume One’ is daarvan uiteraard deel 1.

Daarbij worden de songs niet zomaar akoestisch gebracht, maar meer dan eens voorzien van nieuwe arrangementen, zodat deze versies soms danig afwijken van het origineel. Dat maakt het interessant, want met een goede zanger als Tony Kakko en een stel rasmuzikanten is deze eerste greep uit het repertoire erg geslaagd. Men begon met de songs op te nemen die men live al gespeeld heeft, maar voegde er ook enkele nieuwe initiatieven aan toe. Het theatrale, snelle ‘Wolf & Raven’ bleek zo één van de grootste uitdagingen om te vertolken.

Toetsenist Henrik ‘Henkka’ Klingenberg verdient een aparte vermelding. Meerdere songs kennen nu mooie piano arrangementen en ook Hammond orgel is van de partij in heel wat songs. In ‘A Little Less Understanding’ horen we bovendien nog banjo en dit geldt als één van de hoogtepunten. ‘For The Sake Of Revenge’ krijgt ook een mooie versie, mede vanwege knappe strijkers. Dit album toont dat er veel melancholie in de songs van de band te vinden is en hier wordt dit extra in het zonnetje gezet. Een mooi voorbeeld is de ballade ‘Tonight I Dance Alone’. De volgende akoestische tournee mag dan wel uitgesteld zijn van februari/maart naar het najaar, maar intussen kunnen we deze ingetogen, maar erg smaakvolle akoestische versies van het vijftal wel smaken.