Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Solar Flare – Solar Flare
Self Released
Release datum: 23 mei 2020
“Er wordt op zich best goed gemusiceerd op het album, al wordt er af en toe rommelig gespeeld.”
6.5/10
Erik Boter I 12 mei 2020

Uit Cincinatti, Ohio komt het vijftal Solar Flare. Dit ongetitelde album is het debuut van de mannen, dat volledig in eigen beheer is uitgebracht. Vanwege dat laatste feit ben ik altijd bereid om door een matige productie heen te luisteren. Het is immers in deze tijden best een werk om zonder enige steun en met weinig budget een leuk album in elkaar te knutselen. Alleen al daarom verdient een band als Solar Flare het dus om gehoord te worden. 

De productie is dus wat minder, maar hoe staat het met het songmateriaal? Solar Flare maakt traditionele heavy metal zoals dat begin jaren tachtig vooral in Europa gemaakt werd. Laat je niet van de wijs brengen door het zware toetsenintro in de opener ‘Medieval’ want het nummer ontpopt zich na het intro als een metal beuker waarbij de inspiratie van de band meteen op niet mis te verstane wijze wordt gepresenteerd: Iron Maiden in de periode 1980 – 1981. Er wordt op zich best goed gemusiceerd op het album, al wordt er af en toe rommelig gespeeld (vooral bij de drums valt dat op). Maar ja, speelde Maiden op hun debuutalbum ook niet wat rommelig en vonden we dat allemaal prachtig? Zanger Loki Jackson is een prima brulboei, zoals te horen is op het mijns insziens beste nummer van het album ‘Pharaoh’ (ongetwijfeld was ‘Powerslave’ blauwdruk voor deze track). Met ‘World in my Head’ bevat het album ook een heuse powerballad. Zwakste broeder onder de tracks is het wel erg zeikerige ‘Taken to the other side’ dat veel te geforceerd radiovriendelijk klinkt. Die fase komt veel te vroeg voor de groep. 

Met dit album onder de arm eerst maar eens op zoek naar een geldschieter, wat meer werken aan een eigen identiteit en dan een goed klinkende opvolger maken luidt het devies. Want potentie hebben deze Amerikanen toch zeker.