Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Sodom – Out Of The Frontline Trench
Steamhammer / SPV
Release datum: 22 november 2019
Tekst: Dennis van ‘t Hoofd – 08 november 2019
“Op ‘Out Of The Frontline Trench’ klinkt de hernieuwde band beter dan ooit!”
8/10

Om de fans alvast een voorproefje te geven van het aanstaande zestiende studioalbum van Sodom brengt de band rondom frontman Tom Angelripper in november maar weer eens een EP uit. ‘Out Of The Frontline Trench’ is de titel van deze 5-track EP en het is, na de vorig jaar verschenen EP ‘Partisan’, de tweede EP in de nieuwe bezetting. Deze bestaat naast oprichter Tom Angelripper op bas en zang uit Husky (Asphyx, Desaster) op drums en Frank Blackfire (ex-Kreator) en Yorck Segatz (Beyondition) op gitaar.

Tom Angelripper gaf vorig jaar al aan dat de band in de nieuwe bezetting terug wenste te gaan naar de roots van Sodom. Het openingsnummer ‘Genesis 19’ is dan meteen ook een ouderwets thrash metal nummer met een eenvoudig herkenbare groove. Lekkere rauwe thrash zonder al te veel poespas. ‘Genesis 19’ is gelijk ook het eerste nummer van het nieuwe album dat vrijgegeven wordt. Tekstueel gaat Sodom met dit nummer in op de Bijbelse tekst uit het oude testament waarin de vernietiging van Sodom en Gomorra wordt beschreven. De daaropvolgende nieuwe tracks ‘Down on Your Knees’ en ‘Out of the Frontline Trenchline’ zijn exclusief voor deze EP geschreven en gaan over de horrors uit de Eerste Wereldoorlog. Inspiratie haalde Angelripper uit de ansichtkaarten en brieven die hij na het overlijden van zijn opa in handen kreeg. Ook deze twee tracks zijn weer lekker oldschool thrash met een zwartgeblakerd black metal randje.

Nummer vier en vijf op deze EP zijn voor Sodom fans oude bekenden. ‘Agent Orange’, dat opnieuw opgenomen werd met de huidige bezetting en een live versie van ‘Bombenhagel’ opgenomen tijdens een optreden vorig jaar september in de Schalke Veltins Arena in thuisstad Gelsenkirchen als voorprogramma van de Böhse Onkelz. Op zich geen vreemde songkeuze, want gitarist Frank Blackfire schreef beide tracks mee toen hij eind jaren tachtig bij Sodom speelde op de nu legendarische albums ‘Persecution Mania’ en ‘Agent Orange’. Naast het bekende outro van ‘Bombenhagel’ waarin Sodom een metal versie van het Duitse volkslied speelt (zoals ook in het origineel) plakt de band er hierna ook nog een stukje van het oude mijnwerkers lied ‘Glück Auf, Steigerlied’ aan vast.

Leuke toegiften als het ware, maar het belangrijkste van deze EP zijn natuurlijk de eerste drie (nieuwe) nummers, waarmee Sodom ons hongerig naar de nieuwe plaat laat uitkijken. Sodom lijkt hierop inderdaad verder terug te gaan naar de rauwe thrash metal die dertig jaar geleden de essentie van Sodom vormde en voor vele hedendaagse blackened thrash metal bands nog steeds als blauwdruk geldt. Niemand kan dit natuurlijk beter dan Sodom zelf en op ‘Out Of The Frontline Trench’ klinkt de hernieuwde band beter dan ooit!

Check de onderstaande socials voor meer informatie over deze band.