Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Blood Incantation – Hidden History Of The Human Race
Century Media Records
Release datum: 22 november 2019
Tekst: Koen de Waele – 08 november 2019
“De band gaat hier nog verder dan op hun debuut en hun status van cultband wordt nog verder uitgewerkt. Eindelijk hoor je weer eens een death metal band die voor een nieuwe wind zorgt in het genre.”
9/10

Het duurde jaren van demo’s tegen de tijd dat Blood Incantation zijn huidige vorm wat vond. Dat wierp zijn vruchten af want met hun debuut ‘Starspawn’ kregen ze direct de status van cultband toebedeeld. De zangstijl van gitarist Paul Riedl laat een heel diepe grunt horen. Toch zijn het hier niet de vocalen maar de muziek die centraal staan en het verhaal vormen, en verhalen vertellen daar zijn ze goed in.

Alles speelt zich af in het heelal. De technische en progressieve speelstijl staan garant voor ontelbare inventieve riffs en tempowissels. Verspreid over de slechts vier nummers staan heel wat sfeervolle passages die zo uit een science fiction film zouden kunnen komen. Met slechts vier nummers, slagen ze er toch in om zesendertig minuten lang te boeien. Elk nummer heeft zijn eigen sterke punten. Opener ‘Slave Species Of The Gods’ is het brutaalste van de vier. Er wordt heel snel gespeeld. Op ‘The Giza Power Plant’ laat de band horen hoe veelzijdig ze zijn. Het start tamelijk snel op maar halverwege wordt overgegaan naar zachtere elementen met een oosters tintje. Trage funeral doom neemt vervolgens over om nog eens tegen hoge snelheden af te sluiten. Het meest opmerkelijke nummers is ‘Inner Paths (To Outer Space)’. Vier minuten lang hoor je een waanzinnig goede opbouw met een heel progressieve speelstijl. Naar het einde toe komt gastzanger Antti Boman van Demilich eventjes heel zwaar grunten. Bekijk zeker de video voor dit nummer eens, meer hypnotiserend ga je niet vinden. Afsluiter is het achttien minuten lang durende ‘Awakening From the Dream of Existence to the Multidimensional Nature of Our Reality (Mirror of the Soul)’. Een gestoorde titel voor een nummer waarin de band tot het uiterste gaat om de luisteraar de boeien. Snelle death metal stukken worden afgewisseld met scherpe riffs, plechtige spoken word breaks en een mooi stukje gitaargetokkel als afsluiter.

De band gaat hier nog verder dan op hun debuut en hun status van cultband wordt nog verder uitgewerkt. Eindelijk hoor je weer eens een death metal band die voor een nieuwe wind zorgt in het genre.

Check de onderstaande socials voor meer informatie over deze band.