Lords of Metal
Arrow Lords of Metal

Slayer – The Repentless Killology

 
“Dat heavy metal is voor muziek, wat horror is voor films, behoeft geen nadere toelichting.”
Bij het verstrijken van hun laatste uren als band brengt Slayer alvast een cadeautje aan de fans uit in de vorm van een mini-speelfilm, gecombineerd met een live registratie. Van die laatste vindt u elders op deze site een beschouwing, maar op deze avond, 6 november 2019, draait wereldwijd op slechts één moment de film in de bioscoop. Daar moesten we als Arrow Lords Of Metal natuurlijk bij zijn. De keuze valt op Vue Cinemas in Apeldoorn.
Door: Ramon Ι  07 november 2019

De bioscoopvoorstelling, die nu uit is op DVD, bestaat uit twee delen. Het eerste deel omvat een uitgebreide versie en daarmee tevens verduidelijking van de drie laatste videoclips, ‘You Against You’, ‘Repentless’ en ‘Pride In Prejudice’. Het tweede deel, Slayer met een pauze en seated tickets, het moet niet veel gekker worden, is een concertregistratie in Inglewood. De medewerkers van de zaal zijn zo vriendelijk om op veler verzoek het geluidsniveau iets passender te maken, maar het geluid is wel één van de puntjes waar je kritiek op kan blijven houden. Maar goed, kritiek is voor mensen die Slayer wel leuk vinden, als je écht enthousiast bent laat je dat gewoon lekker voor wat het is.

Killology film synopsis (spoiler alert):

Geweld in films, liefst excessief, is op zich altijd al mooi, maar om het te rechtvaardigen werkt het vaak beter als er een reden voor dat geweld aangevoerd wordt. Waar hebben de meeste mensen een hekel aan? Nazi’s, dus daar richt het geweld zich op. Het verhaal volgt Wyatt, een jongen met wat geweldsissues en een verleden als nazi. Hij is gedongen getuige van de moord op zijn zwangere, zwarte vriendin, door zijn voormalige nazistische metgezellen. En dan gaat hij los om de hele club uit te moorden. ‘You Against You’. Daarna belandt hij in de gevangenis, waar hij wederom met veel geweld in aanraking komt tijdens een opstand, ‘Repentless’. Vervolgens wordt hij vanuit zijn cel door andere nazi’s meegenomen en hij werkt zijn lijstje af tot hij leider Luther te pakken heeft. Dat lukt hem niet, maar hij weet dat Luther bij een concert van Slayer te vinden is. Wyatt heeft inmiddels een spoor van dood (en verderf) achter zich gelaten, maar de final kill laat hij aan een ander over. Bij een concert van Slayer, die bij de lijkvondst kijken alsof het bij ieder concert raak is.

De film is op zichzelf leuk om een keer gezien te hebben, maar qua cameravoering en editing kan een gemiddeld docent cameratechniek wel een paar uurtjes praten over wat er beter kan en moet, en waarom. Ja, er valt het één en ander aan af te dingen, edoch we krijgen de nummers en het onderliggende verhaal is nu wel wat helderder geworden. Maar we krijgen vooral heel veel kapotte lichaamsdelen. En dat heavy metal is voor muziek, wat horror is voor films, behoeft geen nadere toelichting. Het concept is leuk, de uitvoering kan beter, maar ik waardeer de poging zonder meer.

Concertregistratie

Het concert was al op CD naar me opgestuurd en ik waande me weer helemaal terug bij het laatste concert. De DVD draagt daar nog veel meer aan bij. En als fan mis je altijd nummers die je graag wilt horen en je weet ook wel welke nummers daarvoor mogen wijken, maar per saldo laat het eens te meer zien hoe ontzettend trefzeker de Slayer krakers zijn, zowel qau arrangement als compositie. Maar vooral, hoe ontzettend alle nummers in stijl van Slayer blijven. Genadeloos, donker, agressief en catchy zonder cheesy te worden. En ja, er valt altijd wat te mekkeren, dat mag je ook gewoon doen, maar wat mogen we dankbaar zijn dat we uit de generatie komen die Slayer aan den lijve heeft meegemaakt.

Check de onderstaande socials voor meer informatie over de Slayer.