Lords of Metal
Arrow Lords of Metal

Slash Featuring Myles Kennedy & The Conspirators, MammothWVH in Ziggo Dome, Amsterdam- 9 april 2024

“zijn koddigheid wordt met de dag groter en mede daardoor deed hij me gek genoeg erg aan Martijn Krabbé denken. Koddig, iets te zwaar maar erg innemend.”
Slash
De combinatie MammothWVH en Slash is een redelijk voor de hand liggende. Beide bands zitten in exact hetzelfde muzikale spectrum, dus als je de ene band leuk vindt, vind je de andere waarschijnlijk ook interessant en andersom. Daarnaast zijn Wolfgang Van Halen en Myles Kennedy matties van elkaar en delen beide bands een gitarist: Frank Sidoris. Die heeft het deze avond dan ook druk.
12 april 2024 I Tekst: Erik Boter| fotografie: Hans Lievaart

Wolfgang Van Halen maakt er een gewoonte van om veel live te spelen. Gelukkig maar, want de GVR (zoek maar op) is niet alleen zelf een geweldige muzikant en songschrijver, maar hij heeft ook een band om zich heen met louter talent. Vanavond is het wat dat betreft ook drummer Garrett Whitlock, een houthakker pur sang, die de show steelt. Dat wordt hem overigens makkelijk gemaakt, doordat zijn kit zowat tegen de podiumrand is geplaatst. Van Ome Saul Hudson krijgt MammothWVH echter maar een schofterig half uurtje speeltijd, waardoor het muzikale feest er na slechts zes nummers alweer op zit. Reden zou kunnen zijn dat MammothWVH gitarist Frank Sidoris even later ook weer met Slash op het podium staat, waar hij één van de ‘ Conspirators’ is. Jammer blijft het wel, want na het afsluitende ‘Don’t Back Down’ was de honger naar meer nog niet weg. Wat ook jammer was, was dat Van Halen op geen enkele manier extra zijn best deed om contact te maken met zijn Nederlandse fans, waar hij dat bij eerdere shows in ons land wel deed. Geen woordjes Nederlands dus, geen Nederlandse ‘Van Halen’ uitspraak en geen verhaaltje over zijn roots. Aan de ene kant een gemiste kans, aan de andere kant had dat misschien weer een nummer gescheeld. Het wordt weer hoog tijd voor een Nederlandse clubshow van dit Amerikaanse gezelschap, dat het beste geluid van de avond had.

Setlist MammothWVH:
Another Celebration at the End of the World
You’re to Blame
I’m Alright
Like a Pastime
Take a Bow
Don’t Back Down

Slash Featuring Myles Kennedy & The Conspirators dan. Was de Ziggodome een maatje te groot? De opkomst viel me reuze mee. De tweede ring van de Ziggodome was dan wel afgesloten, maar de vloer en de eerste ring oogden gezellig vol. Slash liep als eerste het podium op (of eigenlijk was het zijn vriendin die als eerste het podium opliep – zij mocht de hele show op een stoeltje op het podium naar haar vriendje kijken en hem fotograferen) en het goede leven is hem aan te zien; zijn koddigheid wordt met de dag groter en mede daardoor deed hij me gek genoeg erg aan Martijn Krabbé denken. Koddig, iets te zwaar maar erg innemend. De manier waarop hij naar het midden van het podium kwam aanrennen en de drumriser op- en afsprong was wat dat betreft tekenend. Slash had er veel zin in vanavond en deed wat hij moest doen: met veel spelplezier gitaar spelen, uiteraard voorzien van zonnebril en hoge hoed. Myles Kennedy blijft een geweldige zanger, al kwam hij niet altijd over alsof hij er veel zin in had en van de ‘Conspirators’ vielen me vooral drummer Brent Fitz en bassist/zanger Todd Kerns in positieve zin op. De laatste loste Kennedy als zanger af tijdens de Guns ‘n’ Roses cover ‘Don’t Damn Me’ en het oorspronkelijk door Lemmy gezongen Slash nummer ‘Doctor Alibi’.

De podiumaankleding was Spartaans, het was duidelijk dat de muziek de meeste aandacht moet krijgen. Opener ‘The River Is Rising’ kreeg meteen veel bijval en verder waren er nog wat verrassingen in de vorm van de Lenny Kravitz cover ‘Always On The Run’ (waar Slash op te horen is) en de Elton John kraker ‘Rocket Man’ in de toegiften. In ‘Wicked Stone’ werd de gitaarsolo lekker opgerekt. Bij ‘April Fool’ ging het even mis, omdat er een snaar brak op de Gibson van de hoofdrolspeler. Slash komt in zijn eigen band zo veel beter tot zijn recht dan bij zijn broodheer Axl. Één en ander niet in de laatste plaats door de inzet van de man zelf, want ik heb hem deze avond in de Ziggodome veel minder fouten horen maken dan tijdens de laatste Guns ‘n’ Roses show die ik zag. Tóch kwam het geheel vrij plichtmatig over. In die zin kan zoveel professionaliteit op een podium toch wat tegenvallen.

Setlist Slash:
The River Is Rising
Driving Rain
Halo
Too Far Gone
Back From Cali
Whatever Gets You By
Actions Speak Louder Than Words
The Path Less Followed
Always on the Run
Bent to Fly
Avalon
Spirit Love
Don’t Damn Me
Starlight
Wicked Stone
April Fool
Fill My World
Doctor Alibi
You’re a Lie
World on Fire
Rocket Man
Anastasia

Social media

Slash Featuring Myles Kennedy & The Conspirators - Photo credit: Ross Halfin