Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Slade – Feel The Noize The Singlez Box!
BMG Records
Release datum: 06 september 2019
Tekst: Sjak Roks –  01 september 2019
“Natuurlijk klinkt een en ander naar moderne maatstaven behoorlijk gedateerd, maar toch blijkt het Slade materiaal de tand des tijds moeiteloos te hebben doorstaan en nog niets van zijn oorspronkelijke charme te hebben verloren.”

In de begin jaren zeventig begon mijn muzikale ontdekkingsreis en de eerste acts die echt tot mijn verbeelding spraken waren de uit het Verenigd Koninkrijk afkomstige (glam)rock bands Mud, The Sweet en….Slade. Het duurde dan ook niet lang voordat ik alle singles van deze bands in mijn bezit had, want in die tijd was ik nog niet echt geïnteresseerd in elpees. Toen in het midden van de jaren tachtig de CD zijn intrede deed, besloot ik om mijn complete vinyl-verzameling tegen een habbekrats te verkopen want vinyl zou toch een stille dood sterven? Achteraf natuurlijk een stommiteit van jewelste, maar zoals het bekende Nederlandse spreekwoord reeds aangeeft: “berouw komt na de zonde”. Feit was wel dat ik mijn eens zo gekoesterde vinyl single verzameling van Slade ook kwijt was en dus heden ten dage wederom actief bezig ben om alle geinige hebbedingetjes uit die tijd terug te kopen.

Voor al diegenen die net als ik zo stom zijn geweest om in de loop der jaren hun Slade singles te verkopen of voor al diegenen die nooit de moeite hebben gedaan om deze uberhaupt aan te schaffen, brengt BMG Records een zeer interessante “limited edition” box set op de markt met daarin een tiental zeldzame Slade 7” singles. Natuurlijk klinkt een en ander naar moderne maatstaven behoorlijk gedateerd, maar toch blijkt het Slade materiaal de tand des tijds moeiteloos te hebben doorstaan en nog niets van zijn oorspronkelijke charme te hebben verloren. Nummers zoals ‘Take Me Bak ‘Ome’, ‘Coz I Luv You’, ‘Gudbuy T’Jane’ en de veel gecoverde mega-hits ‘Cum On Feel The Noize’ en ‘Mama Weer All Crazee Now’ wekken bij ondergetekende de nodige nostalgische gevoelens op en doen me beseffen hoe belangrijk Slade is geweest in mijn muzikale ontwikkeling tijdens mijn jonge jeugdjaren.

De mix van pure pop en stevige rock, gegoten in aanstekelijke nummers en gecombineerd met hun destijds behoorlijk flamboyante uiterlijk was de sleutel tot hun succes in de zeventiger jaren en zanger Noddy Holder was de verpersoonlijking van een beperkte zanger met een groot charisma. Dat is waarschijnlijk ook de reden waarom Ozzy Osbourne hem categoriseert als “one of the greatest voices in rock ever’. Hoe dan ook, ondanks het feit dat de moderne rock liefhebber dit absoluut niet zal kunnen pruimen is deze bijzonder fraai vormgegeven boxset een must voor de jaren zeventig rock-fans in het algemeen en de Slade-aanhangers in het bijzonder en toont op niet mis te verstane wijze aan hoe belangrijk dit bandje is geweest in de popgeschiedenis.

Check de onderstaande socials voor meer informatie over deze band.