Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Skálmöld – 10 Year Anniversary – Live In Reykjavík (DVD)
Napalm Records
Release datum: 23 oktober 2020
“Een uitstekende setlist met een pak klassiekers in het folk genre die Skálmöld in die tien jaar geschreven heeft. Enthousiast gebracht zonder al te veel opsmuk, rustig in beeld gebracht, maar de muziek spreekt voor zich.”
9/10
Vera Matthijssens I 15 oktober

Het is tien jaar geleden dat een nieuwe, frisse Viking metalband met de naam Skálmöld zich aankondigde met het debuut ‘Baldur’. Dat het bonte gezelschap uit IJsland kwam, vergrootte de charme. Bovendien hebben zij altijd een erg persoonlijke interpretatie van het genre geboden, daarbij niet gebonden aan één metalgenre, maar meteen herkenbaar. Vijf albums en een live registratie later ronden zij dit eerste decennium af met een sabbatjaar waarin nu een DVD van hun drie laatste concerten in Reykjavík verschijnt, de plek waar het allemaal begonnen is. Deze vonden plaats in december 2019 in zaal Gamla Bíó.

Dat is een middelgrote, gezellige ruimte waar het contact tussen band en publiek optimaal is. Terwijl heidense koorzang weerklinkt komt de zeskoppige band het podium op. Vanaf openers ‘Árás’ en ‘Að Hausti’ gaat het internationale publiek wild tekeer. De band is dan ook een energiebom met opzwepende ritmes, folk melodieën en de veelstemmige zang van elk bandlid. Zelfs punkinvloeden worden niet geschuwd in de extreme metal – met grunts en screams en cleane zang – terwijl de klassieke gitaarsolo’s van þráinn Árni een amalgaam van melodieuze metal en folk zijn. De band jaagt er in snel tempo zestien songs door. ‘Mara’ en ‘Móri’ zijn de eerste hoogtepunten, maar de song waarbij hilarische taferelen zich afspelen in de zaal is ‘Niðavellir’ waarna het via ‘Að Vetri’ naar het laatste nummer van de reguliere set gaat ‘Dauði’. De band komt nog terug voor een uitgelaten bisset, bestaande uit ‘Gleipnir’, het lange ‘Með Jötnum’ en de meest gekende song ‘Kvaðning’ met prachtig orgel en gitaarwerk. Een uitstekende setlist met een pak klassiekers in het folk genre die Skálmöld in die tien jaar geschreven heeft. Enthousiast gebracht zonder al te veel opsmuk, rustig in beeld gebracht, maar de muziek spreekt voor zich. Duur: 105 minuten. Er is ook nog een documentaire waar de fans van zullen genieten.