Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Shade Empire – Sunholy
Candlelight Records
Release datum: 15 september 2023
“Meerdere luisterbeurten zullen tot de beste appreciatie leiden, aangezien dit vrij overweldigend en soms druk overkomt.”
8.2/10
Vera Matthijssens I 20 oktober 2023

Nog voor de eeuwwisseling (1999) werd Shade Empire in Finland al opgericht. ‘Sunholy’ is inmiddels hun zesde album met als thema de Jonestown tragedie, een zwarte pagina in de geschiedenis van volgelingen van een cult. Anderzijds wordt dit gereflecteerd op de gang van zaken in onze huidige wereld, waar we ook geïndoctrineerd worden door allerlei invloeden van buitenaf.

Maar het is de muziek die telt: symfonisch ondersteunende arrangementen geven de mix van death en black metal een symfonisch allooi. Dit is een weldoordachte opvolger van ‘Poetry Of The Ill-Minded’ uit 2017. De pure black metal invloeden zijn iets minder talrijk dan voorheen, maar zanger Henry Hämaläinen weet zijn stem perfect om te buigen van Kamelot-achtige cleane zang naar wervelende grunts. De rigoureuze death metal passages worden aangezet met symfonische arrangementen van de Italiaanse Francesco Ferrini (Fleshgod Apocalypse), terwijl in een tweetal nummers een streepje vrouwenzang en sax te horen is, meer bepaald in ‘This Coffin An Island’ en ‘Rite Of Passage’ en enkel sax in ‘All-Consuming Flame’. Men staat dus open voor genrevreemde elementen en steeds weloverwogen met goed resultaat. Fans van Dimmu Borgir en Septicflesh zullen dit zeker smaken, terwijl er ook nog enige progressieve invloeden binnengeslopen zijn. Meerdere luisterbeurten zullen tot de beste appreciatie leiden, aangezien dit vrij overweldigend en soms druk overkomt. .