Lords of Metal
Arrow Lords of Metal

Serenity- interview met Fabio D’Amore (bass)

Fabio D’Amore: “Als we op het podium staan zie ik Georg echt als een professor die daar de band staat te leiden, maar ook het publiek begeleid op de reis door de geschiedenis”

Met het nieuwste albumNemesis AD weet Serenity zich weer bewapend met topmateriaal voor een hele nieuwe reeks concerten. Zoals altijd duikt de band de annalen der geschiedenis in voor inspiratie en dit keer zijn ze uitgekomen bij een Duitse kunstenaar uit de Renaissance. Eén dag na de release was de band in Nederland, een dagje pauze in hun tour met Powerwolf hebben ze ingevuld om bij het Brainstorm festival te komen spelen en daar kon ik bassist Fabio D’Amore onderscheppen om wat vragen over de band en het nieuwste album voor te leggen.
Jori  Ι 13 december 2023

Dankje dat je even tijd voor ons weet vrij te maken Fabio. Als eerste, hoe gaat het met de band nu?
Ja lekker. We zijn op tour sinds 25 oktober en hebben ons nieuwe album gisteren uit mogen brengen. Morgen hebben we de laatste show met Powerwolf, maar vandaag zijn we hier in Nederland voor het Brainstorm festival, en daar hebben we erg veel zin in!

Dit is de eerste keer Brainstorm festival voor Serenity, maar sommige bandleden hebben hier eerder gespeeld. Het moest er dus maar eens van komen?
Absoluut! We hebben alleen maar goede dingen gehoord over dit festival en de grootte is perfect voor ons. We komen vaak in Nederland en hebben hier dan ook veel fans, dus dit was een mogelijkheid die we niet konden laten schieten. Marco zou hier al zijn met Temperance, en vorig jaar speelde Fallen Sanctuary met Georg en Marco, dus het gevoel was direct al goed.

Je zei het al, het nieuwe album is gisteren uitgekomen. Gefeliciteerd daarvoor nog! Hoe zijn de reacties tot nu toe en hoe voel je je zelf bij het album?
Dankje! De reacties zijn tot nu toe echt fantastisch. We krijgen ontzettend veel berichten over hoe mensen het onze beste release tot nu toe vinden. Een betere start hadden we ons niet kunnen wensen.

Het album gaat over, en ik hoop dat ik dit goed uitspreek, Albrecht Dürer. Wat inspireerde jullie om juist deze man als thema te kiezen?
Eigenlijk hadden we al een hint naar hem op ons ‘Death & Legacy’ album op het nummer ‘When Canvas Starts to Burn’. Dit was de eerste keer dat we het over Albrecht Dürer hadden en dan in het bijzonder zijn zelfportret wat zijn bekendste werk is, dat kan je ook in de videoclip van het nummer zien. We hebben dit ook weer teruggebracht in de video voor ‘Reflections of AD’, het is dus geen nieuw personage voor ons. Onze zanger Georg is historicus op de universiteit van Innsbruck dus hij heeft veel inbreng op de thema’s van onze muziek, maar iedereen in de band heeft wel een passie voor geschiedenis. Dat heeft wel iets cools ook, als we op het podium staan zie ik Georg echt als een professor die daar de band staat te leiden, maar ook het publiek begeleid op de reis door de geschiedenis. Dürer is een interessant personage die veel invloed heeft gehad op de kunstgeschiedenis maar ook op ons. Ik denk dat Georg dit al een hele tijd op zijn netvlies had staan en wij zijn gewoon lekker in de flow meegegaan. Da Vinci, Keizer Maximiliaan I en Albrecht Dürer hebben allemaal iets met elkaar te maken gehad en kenden elkaar ook. We hebben deze drie karakters in feite verenigd over vijf albums.

Waar komt de albumtitel ‘Nemesis AD’ vandaan?
Nemesis voornamelijk vanwege wat Albrecht Dürer allemaal heeft meegemaakt, en hoe dat op zijn geweten rustte. Wij zien de nemesis voornamelijk als een contrast, de contrasten in zijn schilderijen en het contrast wat hij in de mensheid zag. De AD zijn gewoon zijn voorletters. Dit is hoe wij het zien, maar we vinden het ook belangrijk dat fans hun eigen betekenis eraan kunnen koppelen.

Ik heb een aantal vragen over een paar van de nummers, want uiteraard heb ik het zelf ook geluisterd. De eerste vraag gaat uiteraard over opener ‘The Fall Of Man’ met Roy Khan in de gastrol. Hoe is die samenwerking tot stand gekomen?
Roy is altijd al een van onze favoriete zangers geweest en we zijn allemaal grote fans van het oude Kamelot werk uit zijn tijd. We hebben ook met Kamelot getourd toen hij nog in de band zat. Hij is nu zelf ook terug met zijn oorspronkelijke band Conception en daar ben ik zelf ook groot fan van. Het is eigenlijk altijd al een grote wens van ons geweest om hem te betrekken bij een Serenity nummer, en soms komen dromen dus uit. Georg of Andreas had het contact nog, maar het was onze producer Sascha Paeth die het uiteindelijk gevraagd heeft. Blijkbaar was hij blij verrast en leek het hem leuk om te doen, en daar waren wij natuurlijk weer erg blij mee.

Er staat ook een stuk van acht minuten op, ‘Reflections Of A.D.’, waarop jullie echt de top van jullie kunnen laten horen. Hoe is dit nummer tot stand gekomen, wat voor beren zijn jullie op deze weg tegengekomen?
Dit is duidelijk een nummer van Marco, hij is de echte componist en hij heeft echt iets voor die muziek met een musical-achtige touch. Dit nummer ontwikkelde zich tot een suite met een behoorlijk progressieve inslag. Het is zo lang geworden omdat het uit meerdere losse stukken bestaat in de beste prog traditie. Het is een erg lang nummer geworden, en voor de single hebben we hem daarom ingekort. Marco had je hier nog meer over kunnen vertellen, maar hij heeft echt iets voor dat musical-achtige en Avantasia geluid. Het nummer gaat over Dürers zelfportret, vandaar de titel van het nummer, reflections of Albrecht Dürer.

Je noemde Marco al een aantal keer, maar hij zit nog maar net bij de band. Hoe is het zo gekomen dat hij zich bij Serenity voegde? Waren jullie al een tijd op zoek naar een tweede gitarist?
Eigenlijk niet. De reden dat Marco bij de band kwam is eigenlijk vooral omdat het Marco is. We kennen hem al lang, we hebben al vaker met Temperance getourd. Hij heeft ook meegeschreven aan ons voorlaatste album ‘The Last Knight’, dus hij heeft al nummers voor ons geschreven zoals ‘Set The World On Fire’. Het was eigenlijk heel spontaan dat we hem voorstelde om bij de band te komen. Nu hebben we wel vijf leadzangers op het podium wat wel een luxepositie is, je zal vanavond wel horen wat ik bedoel!

Ik ben heel benieuwd! Een ander nummer wat ik heel gaaf vond was de eerste single, ‘Ritter, Tot und Teufel’. Ook vanwege dit toffe videoclip waar het daadwerkelijke kunstwerk waar het nummer over gaat ook in voorkomt. Wat kan je me over dit stuk vertellen?
Dit nummer is inderdaad geïnspireerd op dat kunstwerk Ritter, Tot Und Teufel. Als eerste videoclip voor het album was het een goede keuze, het nummer doet mij denken aan ‘United’ van het ‘Lionheart’ album. Een refrein in het Duits was voor ons een eerste keer, we gaan proberen het publiek hierop mee te laten zingen. Muzikaal is het echt een typisch Serenity nummer denk ik, maar dan met de interessante nieuwe touch van een Duitstalig refrein. Die videoclip was een enorme bult werk, drie dagen filmen en een totaal van zestig mensen die eraan meewerkten. Veel scenes in een kasteel ook, het was een uitputtingsslag maar het resultaat is fantastisch, net een film.

Jullie hebben veel geschreven over allerlei historische figuren. Voor een belangrijk deel natuurlijk vanwege Georg zijn beroep. Wanneer jullie een keuze hebben gemaakt, waar beginnen jullie met onderzoek voordat je echt aan de muziek gaan werken?
Dat gaat eigenlijk heel natuurlijk, echt vanzelf. Georg is hier in de lead. Het komt vaak op een moment tussendoor. In de backstage zoals hoe we nu zitten te praten, of tijdens het eten voor of na een show. Dan stelt Georg een onderwerp voor om het volgende album over te doen, en dan moet iedereen zich eerst gaan inlezen natuurlijk. Ik weet nog goed dat Georg als onderwerp Richard the Lionheart voorstelde, het was backstage bij een zaal in Madrid. Niet bepaald de eerste locatie waarbij je aan Richard the Lionheart zou denken haha. Voor het album over keizer Maximiliaan I was het eenvoudig, er was net een jubileum uit zijn leven wat herdacht werd toen we aan dit album begonnen, er was toen een groot evenement in Beieren vlakbij waar we als band vandaan komen. Maximiliaan heeft ook een tijd in Innsbruck gewoond. Ook op dit album is er nog een connectie, want het intro is eigenlijk een compositie van de Nederlandse renaissance-componist Heinrich Isaac wat hij heeft geschreven aan het hof van Maximiliaan. Het wordt verondersteld dat Heinrich Isaac, Maximiliaan en Albrecht Dürer elkaar allemaal gekend hebben, dus dat maakt het cirkeltje weer rond.

Je benoemde al dat jullie op tour zijn met Powerwolf. Het is toch wel erg opvallend dat zij uitgerekend ook vandaag in Nederland spelen, maar dan op een ander festival: The Rock Circus in Eindhoven.
Hahaha ja dat is wel erg bijzonder ja! Nog gekker is dat onze gitarist Christian vandaag niet met ons meespeelt, omdat hij dus ook daar speelt met Beyond The Black. Dus ja, een beetje maf maar goed. De shows en festivals gaan als een trein op het moment, en als we de kans krijgen een eigen show in Nederland te spelen dan doen we dat natuurlijk. Morgen sluiten we ons weer aan bij Powerwolf voor de laatste show van die tour in Leipzig.

Jullie komen zoals je zei vaak in Nederland. Wat vind je het leukst en wat vind je het minst leuk aan ons land?
Oef, iets wat ik minder leuk zou vinden gaat moeilijk worden want we komen hier echt graag. Misschien jammer dat Nederland zo klein is dan? Want als Nederland groter was konden we hier meer spelen! Het leukst zijn toch de Nederlandse fans. We hebben een trouwe fanbase hier, en we kunnen hier altijd op volle zalen rekenen.

Wat zijn de volgende stappen voor Serenity als jullie straks klaar zijn met de tour met Powerwolf?
We hebben binnenkort onze eerste shows in Japan, drie stuks om precies te zijn. We spelen deze winter ook op de 70000 Tons of Metal cruise, dus als er Nederlanders zijn die meegaan, kom ons opzoeken! We spelen twee shows op de cruise en er is ook ruimte om met ons te socializen. Daarna hebben we ook nog een headline tour staan in Europa. Nederland komt er goed bij met twee shows aan het eind van de tour, Enschede en Uden. Dat wordt een knallend uiteinde van deze tour. Temperance komt met ons mee als special guest, en we hebben ook Tulip aangekondigd en er komt nog een vierde band bij. Dus dat wordt een levendige avond!

Dan zal ik er zeker bij zijn in Uden! Dat was alles wat ik te vragen had, dus als je nog iets te zeggen hebt tegen de fans in Nederland en België, dan is nu het moment!
Uiteraard dank aan iedereen die de band heeft gesteund en nog steeds steunt. Iedereen die het nieuwe album al heeft besteld en die dat nog gaan doen. En als je dit interview leest, we hopen jullie in februari te zien als je niet al hier bent of morgen in Leipzig. Ik hoorde dat hier iemand is die daar morgen ook heen gaat, dus dat is wel tof! Hopelijk gaan jullie allemaal ‘Nemesis AD’ draaien, streamen of hoe dan ook, dat is de beste manier om ons te steunen. En dank aan jou voor het interview!

Social media