Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Sentient Horror – Morbid Realms
Redefining Darkness Records
Release datum: 29 november 2019
Tekst: Sicktus – 26 november 2019
“Heerlijke schijf en verplichte kost voor oldschool death metal fans die zweren bij Dismember, Grave, Vomitory, Bloodbath en Edge Of Sanity.”
9.3/10

‘Morbid Realms’, de nieuwe plaat van Sentient Horror, is de beste remedie om aan het einde van een lange en zware dag de boel effe helemaal leeg te blazen en je te voorzien van een nieuwe portie energie en een dikke grijns. Kanonnen, wat een blazen. Vanaf de (puike!) aftrap ‘Call Of The Ancient Gods’ staat het drietal rond band-brein Matt Moliti op scherp. Hier worden geen bochten afgesneden, geen moment gaat de druk er af. Elke klap, aanslag, brul moet een knal voor je bakkes zijn. Moet overtuigen. Beklijven. Het riffwerk is raak en zwaar, de leads zijn nu eens meeslepend, dan melodieus, dan melancholisch – maar elke keer van hoge kwaliteit. De drumpartijen gaan van afstraffend doorbateren naar heerlijk zware grooves naar snelle variaties, fills, strakke breaks tot loodzwaar stampen op de tragere, slepende, pletwalsende stukken. De (stop-go) breaks, de lompe, lompe, vingers-aflikkende versnellingen… De rauwe, grauwe, uit Moliti’s tenen komende botte bijl brul. Deze schijf heeft het. Oldschool death metal met een zekere x-factor.

Vanaf de eerste tel (een heerlijke opener, had ik dat al gezegd?) tot het einde van de ruime veertig minuten – het is genieten geblazen. Eén grote je-bakkes-compleet-doormidden-scheurende death metal grijns. De opening van ‘Reanimated’ – en vooral de versnelling op een seconde of 20… Man man man. De stuwende manier waarop zanglijnen, drums en daana ook gitaar en bass ‘Loss Of Existence’ voortjagen, laten golven, grooven, rollen. De rock’n’roll lead. De zagende, maar ook swingende riff. Het voortjagende ‘Black Wings Of Delirium’. Het rechtoe-rechtaan, pakkende, vol madness zittende titelnummer, dat er om smeekt om meegebruld te worden… Beestachtig goed.

Natuurlijk, we kennen het genre. Jij, want je leest deze review. Ik, want ik schrijf ‘m. We lopen al een tijdje mee. We hebben alles al 100 keer gehoord, toch? We kennen de ingrediënten. En ja, vanaf de eerste speelbeurt klinkt het geheel bekend. Maar laat je niet verleiden om ‘Morbid Realms’ daarom te snel in het bakje met “dertien in een dozijn” te gooien – deze schijf is veel meer dan “gewoon” goed uitgevoerde oldschool death metal. Matt Moliti beheerst de kunst van het schrijven van pakkende nummers, met een eigen sound, die op het eerste gehoor meteen al als een warm bad klinken – maar die bij de tweede, derde, vierde luisterbeurt nog steeds nieuwe details openbaren. Die blijven boeien. Die blijven hangen. Ja, ik vind dit wel een fijn plaatje… De modderbaggervette sound door Dan Swanö maakt ‘Morbid Realms’ af.

Ik vond debuutplaat ‘Ungodly Forms’ (2016) al verdomd fijn – en ook de EP ‘The Crypts Below’ mocht er wezen – maar dit is hun beste release tot nu toe. Heerlijke schijf en verplichte kost voor oldschool death metal fans die zweren bij Dismember, Grave, Vomitory, Bloodbath en Edge Of Sanity. Jaarschijf materiaal. ‘Morbid Realms’ komt in een hoop smaken CD, LP en digi uit via Testimony Records (Europa) en Redefining Darkness Records (USA).

Check de onderstaande socials voor meer informatie over deze band.