Lords of Metal
Arrow Lords of Metal

Metal Gear: Schecter Sun Valley Super Shredder

 
“Op het moment dat je in de naam van een gitaar ‘Super Shredder’ opneemt weet je denk ik wel hoe laat het is.”
Schecter is al jaren een bekende naam in gitaarland en staan met name bekend om hun op metal muziek gerichte producten. Vanzelfsprekend is hun scope breder, maar veel metalgitaristen hebben of hebben ooit wel eens een Schecter gehad. Zelf ben ik in het bezit van een Jeff Loomis 7 string en ben daar zeer tevreden over. Een solide gitaar die betrouwbaarheid van A tot Z uitstraalt. Dat is denk ik ook wel een onderdeel van de magie van het merk. 
Door: Dennis Jak Ι 1 mei 2022

Via de importeur Voerman & Meyer uit Amersfoort kregen wij het aanbod een Schecter gitaar te reviewen. In eerste instantie ging mijn voorkeur uit naar een Kenny Hickey (Typ O Negative), maar deze was op dat moment niet leverbaar voor een review dus viel mijn oog al snel op de Sun Valley Super Schredder PT FR. Een op een Telecaster geïnspireerde gitaar, maar ontwikkeld met een heel ander soort gitarist in gedachte dan een standaard Fender Tele. Op het moment dat je in de naam van een gitaar ‘Super Shredder’ opneemt weet je denk ik wel hoe laat het is. En tot mijn verrassing kreeg ik naast de PT ook nog een Strat model, de Sun Valley Super Shredder FR binnen. In deze review ga ik dus in op beide gitaren.

Sun Valley Super Schredder PT FR
De PT is beschikbaar in twee kleuren. ‘Seo Foam Green’ en ‘Metallic White’, geeft Schecter zelf aan en ik benoem ze als een soort turquoise en wit. De PT vinkte behoorlijk wat van mijn persoonlijke voorkeuren aan. De zwart/witte configuratie, EMG’s, ebony en vooral ook dunne hals vielen gelijk in de smaak.

In the good old days maakte ik veel gebruik van tremelo’s, maar de laatste jaren nog nauwelijks. Dat was dus een hernieuwde ontmoeting die eigenlijk wel heel goed beviel. De tremelopook van de Floyd Rose Special wordt vastgezet met een inbussleutel en voelt daardoor solide aan. Bij het gebruik ervan blijft de gitaar prima in tune, zelf na flink tremelogeweld. In mijn herinnering was dat in het verleden bij mijn oude gitaren niet altijd zo.

De Sun Valley Super Schredder PT FR voelde meteen vertrouwd aan bij het bespelen. Uit de doos was de afstelling voor mij goed en ik hoefde niets aan te passen. Persoonlijk ben ik liefhebber van ebony fretboards en die van de PT bevalt mij prima (van de Sea Foam Green is de hals trouwens volledig maple). De hals voelt comfortabel aan en is goed afgewerkt.

Qua elektronica is de Schecter uitgerust met twee actieve EMG Retro Active Hot 70 elementen. Qua sound vond ik ze wat ‘warmer’ dan mijn vertrouwde 81/85 combinatie zonder “flobby” te klinken. De sound bleef strak en punchy. De gitaar is in te zetten voor een breed arsenaal aan metal gerelateerde genres. Zelf heb ik heavy metal, death metal, black metal en rock erop gespeeld en dat doet de PT zonder enige moeite.

Mede door de dunne hals en ebony fretboard speelt de gitaar als boter en had duidelijk een positief effect op mijn speelwijze. De gitaar zelf heeft verder geen toeters en bellen erop, maar is gewoon een heel solide gitaar, die er geweldig uitziet en heerlijk speelt. Wat mij betreft een aanrader en voelde ook meteen als een van mijn eigen gitaren. Wat een ultiem compliment is uit mijn mond. Zeker voor rond de € 800,- heb je hiermee een prima gitaar te pakken.

Sun Valley Super Schredder FR S
Als je van zwart houdt zit je goed. Daarnaast is dit Strat model Schecter leverbaar in Birch Green, Blue Reign, Gloss White, Green Reign, Red Reign en Riviera Blue. Behoorlijk wat meer kleuropties dan de PT, dus. De hals van de gereviewde Satin Black Sun Valley Super Schredder FR S is volledig van maple (esdoorn). Dit verschilt trouwens per kleur: 5 varianten hebben een maple neck met rosewood fretboard en de Green Reign en Satin Black hebben een volledig maple hals. Op zich geen slecht idee om opties te geven, want ik zou namelijk zelf altijd voor een rosewood toets gaan. Maar dat is gewoon een persoonlijke voorkeur.

Ook deze Schecter is uitgerust met een Floyd Rose Special en een EMG Retro Active Hot 70 pickup in de brug. Op de plek van het halselement zit een Sustainiac element. Eigenlijk is dit een ingebouwde Ebow en hiermee heb je oneindig sustain. Zet hier een mooie delay en/of reverb achter en je kunt prachtige soundscapes maken. De Sustainiac is via een switch te activeren en heb je het niet nodig, dan zet je hem uit en gebruik je het element zoals gebruikelijk. Via een andere switch kan je nog variëren in de manier hoe je sustain zich manifesteert. Echt als een oneindige noot die blijft resoneren of om bijvoorbeeld boventonen te creëren. Het werkt snel en effectief. En het grote voordeel ten opzichte van een Ebow is dat je twee handen beschikbaar hebt in plaats van één. En dat is wel handig als schredder.

Conclusie
Beide gitaren bevielen mij prima qua bespeelbaarheid en klank. De Sustianiac is een meer dan nuttige toevoeging bij de FR S en geeft je de mogelijkheid zowel Slayer als U2 gelijkende feedback op te wekken. Persoonlijk zou ik voor de PT gaan, maar dat heeft denk ik met de ebony toets te maken en de vorm van de gitaar. Een Sustaniac in de PT zou voor mij een pluspunt zijn. Voor een prijs van rond de € 800 voor de Sun Valley Super Schredder PT en € 1000 voor de Sun Valley Super Schredder FR S krijg je een professionele gitaar die breed ingezet kan worden, maar een streepje voor heeft richting metal en in het bijzonder voor gitaristen die van fretracen houden. Schecter maakt in ieder geval zijn reputatie weer waar en levert met deze gitaar range een aantal prima gitaren af.   

Social media