Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Gilby Clarke – The Gospel Truth
Golden Robot Records
Release datum: 23 april 2022
“Het zou te ver voeren om ‘The Gospel Truth’ als een totale mislukking te bestempelen, maar het song materiaal wat Gilby Clarke ons voorschoteld op dit plaatje ontstijgt nergens de middelmaat en zakt af en toe zelfs behoorlijk door de ondergrens.”
5/10
Sjak Roks  I 1 mei 2022

Het laatste solo-album ‘Swag’ van gitarist Gilby Clarke, natuurlijk het meest bekend vanwege zijn bijdrage in Guns ‘n’ Roses, werd uitgebracht in 2001 en dus heeft het zo’n twintig jaar geduurd voordat deze opvolger ‘The Gospel Truth’ het levenslicht zag. Op dit nieuwe album zijn een tiental nieuwe nummers te vinden, waarbij het song materiaal met name gedomineerd wordt door de gitaarriffs, wat redelijk logisch is voor een gitarist. Dat levert een behoorlijke traditionele rockplaat met een wat sleazy karakter op, die mijns inziens echter niet echt zal gaan opvallen in de overvloed aan releases die we elke maand over ons heen gestort krijgen. Daarvoor is het song materiaal gewoonweg niet onderscheidend genoeg, terwijl ook de vocale invulling behoorlijk te wensen overlaat. Dat zorgt er voor dat deze ‘The Gospel Truth’ in de middelmaat blijft hangen en daar wil je als artiest niet echt gepositioneerd worden.

Met het titelnummer ‘The Gospel Truth’, de single ‘Tighwad’ (waarop Motley Crue’s Nikki Sixx en Jane’s Addiction’s Steven Perkins een bijdrage hebben geleverd) en de rocker ‘Rock And Roll Is Getting Louder’ hebben we een drietal nummers te pakken die er iets bovenuit steken, maar de rest van deze ‘The Gospel Truth’ klinkt over het algemeen toch weinig energiek en bij tijd en wijlen zelfs behoorlijk gezapig. Songs zoals ‘The Wayfarer’, ‘Dangerous Sin’ en ‘Rusted ‘n’ Busted’gaan na enkele luisterbeurten zelfs enigszins saai worden, daar er niet al te veel gebeurd in deze nummers en alles op hetzelfde monotone tempo uitgevoerd wordt. Het zou te ver voeren om ‘The Gospel Truth’ als een totale mislukking te bestempelen, maar het song materiaal wat Gilby Clarke ons voorschoteld op dit plaatje ontstijgt nergens de middelmaat en zakt af en toe zelfs behoorlijk door de ondergrens. Ik kan me dan ook niet voorstellen dat er veel mensen enthousiast zullen worden van dit inmiddels vijde solo-album van de heer Clarke.