Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Scardust – Strangers
M-Theory Audio
Release datum: 30 oktober 2020
“Of het nu klassiek moet of dat ze neigt naar Whitney Houston (!), power metal of gewoon harde grunts, ze flikt het allemaal.”
9.5/10
William Pezy I  11 november 2020

Ik weet nog dat ik in 2017 behoorlijk enthousiast was over Scardust en aangaf dat dit zomaar een nieuwe ster aan het firmament kon zijn. Daarna bleef het echter lang stil. Tot nu. Maar laten we even teruggaan: de band Scardust is ooit begonnen onder de naam Somnia. Somnia bestond uit componist Orr Didi en zangeres Noa Gruman. Samen zijn ze verantwoordelijk voor de muziek. Om hier toch het podium mee op te kunnen en de wens om er een echte band van te maken zijn er vier muzikanten aangetrokken. Deze vier zijn gitarist Yadin Modal, bassist Yanai Avnet, drummer Yoav Weinberg en toetsenist Itai Portugaly. Hierdoor kan componist Orr als schaduwbandlid door het leven gaan.

Nu in 2020 komt de nieuwe plaat ‘Strangers’ uit. Dat levert natuurlijk de logische vraag hoe de band gegroeid en wat we nu voorgeschoteld krijgen. Ik kan hier een hele redevoering gaan houden over de wijze waarop de composities zijn samengebracht, de prachtige hoeken, de sublieme zanglijnen en de vele gezichten van zangeres Noa maar met een tweetal opmerkingen is het ook goed te schetsen: op zijn minst in de top drie van dit jaar! En: hoe kan het dat Arjen Lucassen haar nog niet gescoord heeft voor een van zijn projecten?

Deze plaat is echt bizar. In vele opzichten. Net als bij de vorige plaat ben ik geneigd af te haken bij het intro,maar zodra je dat voorbij bent komt er een juweel van een plaat met alle verfrissingen die een dijk van een prog metal plaat nodig heeft. Deze muzikanten zijn groots en maken dit al tot een plaat die in elke platenkast van prog liefhebbers thuis hoort. Maar zangeres Noa…mijn hemel, wat een talent! Zij kan prachtig en met overtuiging een verhaal vertellen. Daar heeft ze dan ook een instrument voor met een veelzijdigheid van buitenaardse proporties. Of het nu klassiek moet of dat ze neigt naar Whitney Houston (!), power metal of gewoon harde grunts, ze flikt het allemaal.