Lords of Metal
Arrow Lords of Metal

Saxon, Diamond Head – 013 – Tilburg – 3 oktober 2022

“Je denkt dan “ik ga even rustig naar een band kijken die al 46 jaar bestaat”…, niet dus, wat een energie hebben deze heren.”
Twee van de beste New Wave Of Britisch Heavy Metal bands op 1 podium. Saxon en Diamond Head. Allebei behoorlijk van invloed voor latere thrash metal bands zoals Metallica en Megadeth. Wat wil je nog meer als metalhead? Nou dat deze bands nog heel lang mogen bestaan.
7 oktober 2022 I Tekst & fotografie: Perry Boleij 

Diamond Head ken ik via de covers die Metallica van ze speelt. Misschien is dat een schande maar ja het is nou eenmaal zo. Ik heb natuurlijk wel toen ik de covers hoorde begin jaren 90 wel de originelen geluisterd. En ben vanaf die tijd frequente luisteraar geworden van Diamond Head.

En nu staan ze dan in de 013 dus moet ik daar bij zijn. Het intro van hun optreden is of we in een ridderfilm zitten. Zanger Rasmus Bom Anderson is een bewegelijk baasje met een goede stem en live klinkt dat ook zeer goed. De band speelt onder andere: ‘The Messenger’, ‘Helpless’, It’s Electric’, ‘Am I Evil’ en natuurlijk mag ook de titelsong van hun eerste album niet ontbreken ‘Lightning To The Nations’ klinkt echt vet. Oprichter en gitarist van de band Brian Tatler scheurt er flink op los, het klinkt allemaal heel lekker. Jammer dat het er na 45 minuten weer op zit, dit had ik nog wel even volgehouden.

Saxon is ook wel een bandje wat er mag wezen, ze bestaan vanaf 1976 en er zijn nog maar 2 originele leden in de band, zanger Biff Byfford en gitarist Paul Quinn met respectievelijke leeftijd van 71 en 70 jaar zijn dit echt 2 oude rotten in het vak maar dat wil niet zeggen dat ze niet fit zijn.

Dit is de eerste show van hun ‘Seize The Day’ tour, ze beginnen met ‘Carpe Diem’ titelsong van het dit jaar uitgekomen album. En we horen meteen een band die het goede geluid ook echt waardig is, want wat begint dit al goed zeg.

Paul Quinn staat af en toe lekker te swingen en bassist Nibbs Carter met zijn slap techniek en wilde podium presentatie zijn een lust voor het oog. Je denkt dan “ik ga even rustig naar een band kijken die al 46 jaar bestaat”…, niet dus, wat een energie hebben deze heren.

Volgens Biff spelen ze vanavond oud, nieuw en al lang niet gespeeld materiaal en op een gegeven moment weet hij ook niet van welk album een nummer komt, dat is dan toch waarschijnlijk de leeftijd maar ja who cares.

Hij verteld ook dat ze 3 weken touren en dan maar 4 dagen vrij zijn, het is hard werken als rockster.

1 van de oude nummers die ze spelen is ‘Dallas 1 Pm’ dit nummer is 43 jaar oud.

Een nummer dat ze lang niet meer gespeeld hebben is ‘The Broken Heroes’ en er zijn ook een paar nummers die hun live debuut maken, ‘Dambusters’, Living On The Limit’, Black Is The Night’, en ‘Remember The Fallen’ dit nummer is geschreven voor de slachtoffers van covid 19.

Zanger Biff vraagt of wij het nieuwe album al hebben en als dat niet zo is wordt ons opgedragen om dat morgen te regelen door het schijfje te kopen, lenen of stelen. Hij pakt ook zijn mobiel om een filmpje van ons te maken voor facebook “yes if they know they’re on tv then they’re going mad” zijn zijn woorden toen hij zijn telefoon weer wegstopte.

Bij het nummer ‘Denim & Leather’ wordt er vanuit het publiek een battlejacket het podium op gegooit,

De vocalist pakt het vestje op en kijkt eerst of er nog wat interessants in de zakken zit om het vervolgens aan te trekken dit is wel gaaf voor de eigenaar van het lapje denim, wie kan er nou zeggen dit jasje heeft de legendarische zanger van Saxon gedragen. Hierbij is deze hele fijne avond tot een einde gekomen. Jammer maar s’morgens moet er weer gewerkt worden Biff.

De setlist van vanavond:

 1. Carpe Diem (Seize The day)
 2. Sacrifice
 3. I’ve got to rock (To Stay Alive)
 4. Dam Busters
 5. The Thin Red Line
 6. Living On The Limit
 7. Dallas 1 Pm
 8. Heavy metal Thunder
 9. Broken Heroes
 10. Black Is The Night
 11. Metalhead
 12. Remember The Fallen
 13. Wheels Of Steel

Toegift:

 1. The Pilgrimage
 2. 747 (Strangers In The Night)

Toegift 2:

 1. Princess Of The Night
 2. Denim And Leather

Social media