Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Saint Deamon – League of the Serpent
AFM Records
Release datum: 21 april 2023
“Een klasbak van een metalstem, een stel muzikanten die hun instrumenten tot in de fijnste kneepjes meester zijn, en niet te vergeten een talent voor het schrijven van pakkende en epische deuntjes.”
7.5/10
Jori van de Worp  I 19 april 2023

Hoe je power metal maakt hoef je de Zweden niet uit te leggen, zoveel is wel duidelijk over de bakermat van Hammerfall, Sabaton en Nocturnal Rites. Ook de heren van Saint Deamon spelen dit opbeurende metalgenre en komen uit het land van de Lack tafeltjes. ‘League Of The Serpent’ is album nummer vier en het heeft eigenlijk alle ingrediënten voor een succesvolle power metal plaat: een klasbak van een metalstem, een stel muzikanten die hun instrumenten tot in de fijnste kneepjes meester zijn, en niet te vergeten een talent voor het schrijven van pakkende en epische deuntjes.

Uiteraard vliegen ook de clichés je om de oren en dat begint al bij ‘At Break Of Dawn’, waarop we weer eens aan het bootje varen zijn en stand-up-and-fight met een vuur in onze ziel. Lekker pakkend is het wel, dat refrein krijg je niet één-twee-drie uit je kop. Uiteraard hebben we onze snelle krakers met de titelsong en het heerlijke ‘Gates Of Paradise’, maar ook durft de band een meer rockerige kant uit te slaan met ‘The Final Fight’. Hoogtepunten zijn er genoeg, wat te denken van ‘A Lie To Be Undone’ waarin de band een wat meer doordacht verhaal vertelt, of ‘Lost In Your Sin’ met zijn interessante maatsoorten en Gojira-achtige baslijnen. Die bassist is trouwens Magnus Noberg, die de liefhebber in het genre misschien nog wel kent van Dionysus. En wat een fantastisch bassist is deze man zeg, alleen om zijn prestaties wil je deze plaat al luisteren! Tegenover de sterke stukken staan helaas wel wat grijze muisjes als ‘Raise Hell’ die absoluut niet tenenkrommend zijn, maar wel weinig meer dan een samenvatting van veertig jaar power metal clichés. Qua vergelijkingsmateriaal moet ik vooral verwijzen naar de landgenoten van Majestica en Nocturnal Rites, er zijn mindere namen om mee vergeleken te worden.

Al met al is ‘League Of The Serpent’ een heel degelijke plaat in het power metal landschap, met veel clichématigheden maar toch ook punten die de band boven het maaiveld uitlichten. Een muzikale aardverschuiving van Sabaton-proporties zie ik dit viertal nog niet veroorzaken, maar dat is niks om een complex aan over te houden. Zeker even luisteren als de Scandinavische power metal je kan bekoren!