Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Sacred Reich – Awakening
Metal Blade Records
Release datum: 23 augustus 2019
Tekst: Sjak Roks – 13 augustus 2019
”Het is de band dan ook zeker gelukt om een zeer verdienstelijke comeback te maken en dat had ik een tijdje geleden zeker niet meer verwacht.”
8.2/10

De uit Phoenix, Arizona afkomstige thrash metal formatie Sacred Reich was in 2006 weer bij elkaar gekomen met het idee om sporadisch nog wat live-optredens te doen, gebaseerd op hun in de jaren tachtig en negentig uitgebrachte studio-albums. Vanaf 2017 werd men weer een stuk actiever op het live-front, maar nog steeds werd er geen rekening gehouden met een eventuele nieuwe studio-plaat. Aan het einde van 2017 kwam dan toch het bericht dat de band had getekend bij Metal Blade Records en de intentie had om in 2019 een nieuw album op de markt te brengen en zie hier, dat is nu in de vorm van deze ‘Awakening’ daadwerkelijk ook waargemaakt.

Gedurende 2018 vond het opnameproces plaats en meteen aan het begin hiervan kwam de melding dat drummer Greg Hall de band had verlaten. Gedurende zijn afwezigheid werden de drums in eerste instantie ingespeeld door Tim Radziwill, waarna aan het eind van 2018 oudgediende en ex-Machine Head drummer Dave McClain zich weer bij de band vervoegde. Alsof de vervanging van Greg Hall nog niet genoeg sores opleverde, kwam even later ook nog de mededeling dat gitarist Jason Rainey wegens gezondheidsredenen zijn gitaar aan de wilgen moest hangen. Op ‘Awakening’ wordt hij vervangen door de pas tweeëntwintigjarige Joey Radziwill, die nog niet eens geboren was toen de laatste reguliere Sacred Reich studio-plaat ‘Heal’ in 1996 het levenslicht zag.

De personele beslommeringen hebben echter weinig tot geen negatief effect gehad op het kwaliteitsniveau van deze nieuwe plaat, want Sacred Reich klinkt alsof ze nooit zijn weggeweest. Het album wordt gedomineerd door de heerlijke groovy thrash riffs van het duo Willy Arnett en de reeds eerder genoemde Joey Radziwill, terwijl bassist/zanger Phil Rind met zijn typische overal herkenbare stemgeluid de nummers vocaal prima inkleurt. Openers ‘Awakening’ en ‘Divide & Conquer’ laten met name de thrash invloeden van Sacred Reich goed doorklinken, terwijl dit zeker ook het geval is in een nummer zoals ‘Revolution’. Wanneer ze qua tempo wat terugschakelen neemt het groovy aspect de overhand en ook dat resulteert met onder andere ‘Death Valley’ en ‘Salvation’ in een aantal uiterst genietbare nummers.

Zoals gezegd doet deze ‘Awakening’ vermoeden dat Sacred Reich nooit echt is weggeweest, terwijl het toch echt drieëntwintig jaar geleden is dat de laatste studio-plaat het levenslicht zag. Het enige minpuntje in mijn beleving is dat het nieuwe album slechts een achttal nummers bevat, die te samen goed zijn voor een speelduur van net over het half uur. Maar ja, kwaliteit is wat dat betreft nog altijd belangrijker dan kwantiteit en gelukkig zit het met die kwaliteit wel goed. Feit blijft echter wel dat een achttal nummers wel erg karig is na een afwezigheid van ruim twintig jaar. Dat gezegd hebbende kunnen we gelukkig wel vaststellen dat de liefhebbers van de oude Sacred Reich zeker niet teleurgesteld zullen worden met hetgeen de band ons om ‘Awakening’ te bieden heeft. Het is de band dan ook zeker gelukt om een zeer verdienstelijke comeback te maken en dat had ik een tijdje geleden zeker niet meer verwacht. Welcome back, guys!

Check de onderstaande socials voor meer informatie over deze band.