Lords of Metal
Arrow Lords of Metal

Sabaton, Babymetal en Lordi in Ziggo Dome – Amsterdam – 3 mei 2023

“De volgestroomde Ziggo Dome reageert heel enthousiast op de op oorlog gebaseerde powermetal”
Sabaton geeft hun grootste show in Nederland tot nu toe met een heel mooi opgebouwd podium met bijvoorbeeld een kanon onder het drumstel en een heel hoop vuur en vuurwerk. De Ziggodome is de ideale plek om dit te doen met weer een geweldig geluid en een show waar je uw tegen zegt. Support was er van special guests Babymetal en voormalig songfestivalwinnaar Lordi.
15 mei 2023 I Tekst Perry Boleij| Fotografie: Hans Lievaart

Lordi mag beginnen vanavond. Met hun horror looks en heavy rock sound is dit wel een passende opener. Ze geven een leuke show met veel driestemmige zang en veel interactie met het publiek. De zaal zit nu al zo goed als vol en de nummers werken aanstekelijk; iedereen doet ook goed mee. Mr. Lordi, de zanger van de band, kent een paar leuke Nederlandse woordjes en spuwt ze dan ook het publiek in. “Kut, lul, kont” klinkt het, maar ook “goede avond”. Er zijn wel wat props te zien, waaronder de vleugels van de vocalist die open en dicht gaan. Hij haalt er een rookpistool, cirkelzaag en Vikingsbijl bij. En natuurlijk spelen ze hun winnende Songfetstival hit ‘Hardrock Hallelujah’, en die wordt luidkeels door het publiek meegezongen. De band fungeert als sterke opener, want we zijn alvast een beetje warmgedraaid.

Dan Babymetal uit Japan. Om maar meteen met de deur in huis te vallen: dit is niet mijn cup of tea. Sorry voor de fans van dit bandje. Muzikaal is het nog wel goed, maar kom op man, de drie huppelgeiten op het podium piepen gewoon vals. Ik moet wel zeggen, de choreografie is goed. Zoals duidelijk moge zijn, deze band voor mij niet gehoeven, maar er is wel degelijk publiek voor, want achter mij bijvoorbeeld staat een meisje alles mee te blèren. Dat vind ik dan wel weer geinig.

De band waar iedereen voor is gekomen, Sabaton, vliegt uit de startblokken met ‘Ghost Division’ van het album ‘The Art Of War’ nu al met een hoop knallen en vuur. De volgestroomde Ziggo Dome reageert heel enthousiast op de op oorlog gebaseerde powermetal. Hun albums zijn eigenlijk allemaal verhalen over verschillende oorlogen en tactieken in de oorlog. En die nummers worden stuk voor stuk luidkeels meegezongen.

De Zweedse heren hebben er zin in en zijn ook wel in voor een geintje. De gitaristen en bassist plakken bijvoorbeeld plectrums op het bezweette hoofd van zanger Joakim Broden. Die vermeldt op zijn beurt weer dat ze van plan waren een show te filmen en welke show zouden we dan het best kunnen vastleggen… nou in Nederland zijn ze goed gek, dus die moeten we filmen en zo geschiedde. Er staan verschillende mensen voor het podium die de show vastleggen. Ik weet niet hoe het in andere landen gaat bij een Sabaton show, maar hier hebben ze denk ik een goede keus gemaakt. Het Sabaton legioen is ruimschoots aanwezig dus gegarandeerd mooi beeldmateriaal. De drummer Hannes van Dahl kent ook een beetje Nederlands en zegt “goede avond Amsterdam”. Hij is natuurlijk de man van Floor Jansen, dus hij zal zo af en toe wel wat van de Nederlandse taal oppikken.

Er gebeurt tijdens de show van alles op het podium, van soldaten met vlammenwerpers, een matroos op de uitkijk, tot een klein vliegtuigje met zijn bestuurder. Dan zijn er de gitaristen die ieder één kant van het publiek uitdagen om heel hard higher te roepen en daar slagen beide heren goed in.

Wat me opvalt is dat er geen één nummer van hun laatste wapenfeiten gespeeld wordt. Maar van het album ‘The War To End All Wars’ worden vijf nummers ten gehore gebracht, waaronder ‘Sarajevo’, ‘Stormtroopers’ en ‘Soldier Of Heaven’.

Bassist Pär Sundström vertelt over het begin van de band en heeft het hier ook over Nederland, waar eigenlijk niemand op de band Sabaton zat te wachten en hun 1e optreden in ons kikkerlandje was dan ook voor 15 man. Maar hoe anders is dat nu. “15.000 man zijn er nu” zegt hij. Dus hier wil je je video opnemen. En met zo’n gaaf publiek kunnen ze heel blij zijn. Er schijnt een traditie te zijn bij de optredens van Sabaton in Nederland, dat is de reden dat het publiek scandeert “broek uit op je hoofd”.

Zanger Joakim heeft een keer zijn broek gescheurd op het podium en het publiek begon de leus te roepen. Uiteindelijk deed hij het dus ook echt en sindsdien is het een soort traditie geworden in Nederland. Of hij het deze keer gedaan heeft weet ik niet. In Duitsland hebben ze weer een ander traditie daar roepen ze “noch ein bier” en dan moet de zanger een pilsje drinken, dit is een hele leuke interactie met het publiek. De band kan tevreden zijn met deze show, goed geluid en leuk publiek is het enige wat je nodig hebt om gemotiveerd te worden en die twee elementen waren vanavond allebei aanwezig.