Lords of Metal
Arrow Lords of Metal

Retrospective en Antimatter – Next Stage 013, Tilburg – 16 november 2022

“Wat ik zo mooi aan Antimatter vind is de balans tussen rustig en heavier stukken een mooi voorbeeld daarvan is ‘Wish I Was Here’, onder andere in dit nummer creeren ze zo’n mooie sfeer”
Antimatter is een progressieve rock band en net voor dat ze hun nieuwe album uitbrengen spelen ze in de kleine zaal van 013. Dus ondergetekende wil daar graag bij zijn en dat lukt gelukkig. En de band overtreft mijn verwachtingen voor vanavond dat is altijd mooi. Ze hebben vanavond Retrospective als support mee.
24 november 2022 I Tekst en fotografie: Perry Boleij

We starten vanavond met Retrospective en tijdens het mooie piano intro loopt de zaal aardig vol. Het valt me meteen op dat de zanger een beetje de rare moves van Joe Cocker heeft alleen Jakub Roszak probeert er dan nog echt een soort dans move uit te gooien. Maar ja het gaat niet perse om zijn dansskills, het is de zang waar het om draait en die zit wel snor.

De pianiste Beate Lagoda heeft ook wel wat in haar mars, vooral haar 2e stem past heel mooi bij die van Jakub. Dat is alvast een goed begin en naarmate het optreden vordert kan ik zeggen dat deze band uit Polen een lekker stukje muziek maakt. De 2 gitaristen zijn van uitzonderlijke kwaliteit en spelen hun partijen zeer subtiel. Bij het nummer ‘Loneliness’ zingt Beate de lead en dat klinkt ook heel erg mooi.

En met de song ‘Invisible Man’ komt er een nummer van de nog nieuw uit te komen plaat ‘Introvert’ voorbij. Ik kende deze band nog niet maar nu ik ze bijna een uur heb gehoord ga ik er zeker meer van luisteren, dus een geslaagde opening van een prog avondje.

Na even soundchecken en stemmen kan Antimatter beginnen, ze beginnen met ‘The Third Arm’ het lijkt bij het begin dat het geluid iets harder gezet is dit had voor mij niet echt gehoeven en het is niet perse een verbetering, ok dan mijn oordoppen maar in.

De band uit Engeland is opgericht in 1998 en is een dark rockband met progressieve invloeden. Zanger Mick Moss is de oprichter en het brein achter de composities. En bij de 3 eerste albums werd hij bijgestaan door Duncan Patterson voormalig bassist en liedjesschrijver voor Anathema.

Met een release van een nieuw album op 18 november is het een uitgelezen kans om “A Profusion Of Thought” te presenteren en de band speelt hier dan ook 3 nummers van, het mooi rustig ogebouwde ‘Fold’, het 1e nummer van de nieuwe plaat ‘No Contact’, en het slotnummer van de cd ‘Kick The Dog’.

Verder putten de heren uit hun aardige discography er komen maar 2 albums vanavond niet langs “Planetary Confinement” en “Lights Out”. Drummer Fab Regman drumt heel rustig maar soms kan hij even lekker los en dit is inclusief zijn haar. David hall is de gitarist die alles zeer mooi opvult met sfeervolle solos en mooie geluiden.

En met Ste Hughes op bas en de mooie snik en vibrato in de stem van Mick Mos creeren  ze een geweldige sound. De zanger heeft een tracklist bij hem op de grond liggen maar hij heeft er niks aan want hij is eigenlijk blind zegt hij dus moet hij aan de gitarist vragen wat het volgende nummer is.

Wat ik zo mooi aan Antimatter vind is de balans tussen rustig en heavier stukken een mooi voorbeeld daarvan is ‘Wish I Was Here’, onder andere in dit nummer creeren ze zo’n mooie sfeer. Ik mis wel een beetje de vrouwenstem bij nummers als ‘Saviour’ en ‘Angelic’ maar dat is mijn mening, verder klinkt het allemaal goed en heb ik weer een hele fijne muzikale avond gehad.

Social media