Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Reasons Behind – Project M.I.S.T.
Scarlet Records
Release datum: 21 augustus 2020
“Reasons Behind heeft goed gekeken naar het succes van Amaranthe, maar faalt jammerlijk in haar poging dit succes te copy-pasten.”
6.5/10
Jori van de Worp I 17 augustus 2020

‘The Alpha Memory’ was een alleraardigst debuut voor het Italiaanse Reasons Behind, waarop prettige symfonische metal te horen was met een lichte elektronische tint. Het heeft even mogen duren, maar de opvolger van dit debuut is er dan nu toch. ‘Project M.I.S.T.’ is de titel van het schijfje.

Waar op ‘The Alpha Memory’ de lichte vocalen wat uit de toon waren met de pittige muziek, is van die dissonantie op dit album geen sprake meer, helaas is dat geen positieve ontwikkeling. De lichte elektronische tint van het debuut voert op dit album de boventoon, wat de band direct onder dezelfde vlag als Amaranthe schaart. Voer daarbij de gelijkenis tussen de stem van Elisa van deze band en Elize van Amaranthe aan, en je zou Reasons Behind voor een coverband aanzien. Helaas mist Reasons Behind in deze stijl de afwisseling die de grotere broer (of zus) wel heeft. Het gros van de nummers begint met fade-in van een elektronisch riedeltje en heeft nagenoeg hetzelfde tempo. Heb je een van de nummer van de plaat gehoord, dan ken je het hele album. Tel daarbij op dat de inventieve riffjes die het debuut zo leuk maakten allemaal plaats hebben moeten maken voor een staccato gitaarspel terwijl de synths nu de melodie opmaken.

Reasons Behind heeft goed gekeken naar het succes van Amaranthe, maar faalt jammerlijk in haar poging dit succes te copy-pasten. Jammer, want ‘The Alpha Memory’ getuigde zeker van potentie en aan het muzikale vakmanschap op zich ligt het niet.