Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Radiant Knife – The Body
Self Released
Release datum: 28 augustus 2020
“Vreemde tempowisselingen, vernietigende riffs, gerichte synth-geluiden, snijdende gitaarpartijen en pakkende, dromerige vocalen.”
8.2/10
Bart Meijer I 14 augustus 2020

Dit jaar brengt het Amerikaanse, experimentele duo Radiant Knife niet één, maar twee albums uit. Het eerste daarvan verschijnt in augustus en heet ‘The Body’. Het tweede komt uit in oktober en heet ‘The Ghost’. De albums houden uiteraard verband met elkaar en het advies is om ze ook in deze volgorde te beluisteren. Ik hoor enige vergelijking met het vorige album, ‘Science Fiction’, waarvan het eerste nummer gebruikt werd om even alle opgekropte energie er uit te spelen. Dat is namelijk wat er gebeurt op ‘The Body’, al zij het gecontroleerder en doeltreffender.

Radiant Knife laat hier verschillende soorten zwaar metaal horen, variërend van thrash tot stoner en van post tot black metal. Als je denkt dat dit een chaotische pot herrie oplevert dan zit je er naast. Dat komt vooral omdat de basis van elk van deze vijf nummers solide sludge en progressieve metal is – mochten er nog niet genoeg genres genoemd zijn. Vreemde tempowisselingen, vernietigende riffs, gerichte synth-geluiden, snijdende gitaarpartijen en pakkende, dromerige vocalen.

Het resultaat is een prachtig, coherent geheel waarin de band laat horen dat experimenteren met muziekstijlen niet overgecompliceerd hoeft te klinken en het je ook niet altijd het idee hoeft te geven dat je een aflevering van Vrije Geluiden bijwoont. ‘The Body’ heeft ook daadwerkelijk meer body dan zijn opvolger, in dat het een zwaar, vol geluid heeft en de meer technische kant van de muziek onder de loep neemt. Het album speelt lekker weg en nodigt uit tot het steeds weer opnieuw luisteren ervan, waarbij elke keer weer nieuwe, interessante dingen ontdekt worden door de luisteraar. Een dikke, vette voldoende.