Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
In Flames – Clayman (20th Anniversary Edition)
Nuclear Blast
Release datum: 28 augustus 2020
“Wij heffen het glas op deze heuglijke 20e verjaardag van het klassieke album ‘Clayman’!”
Vera Matthijssens I 14 augustus 2020

Nadat in 2019 het beresterke album ‘I, The Mask’ uitkwam heeft het Zweedse metalinstituut In Flames het behoorlijk druk gehad om dit live aan de man/vrouw te brengen, maar ondanks deze donkere tijden valt er ook iets te vieren in 2020. Dit jaar staat namelijk in het teken van het 30-jarig bestaan van de band en de 20-jarige viering van het album ‘Clayman’. Oorspronkelijk werd dit op 3 juli 2000 uitgebracht via Nuclear Blast als vijfde album van de band.

Er komt een speciale editie van ‘Clayman’ uit om daar bij stil te staan, genaamd ‘Clayman 20th Anniversary Edition’. De elf tracks werden opnieuw gemastered door Ted Jensen (Pantera, Deftones, Gojira). Het nieuwe artwork, inclusief een booklet van 16 pagina’s, is het werk van de befaamde Blake Armstrong.

Deze editie blijft echter niet beperkt tot deze elf tracks – welke sowieso een In Flames in topvorm laten horen – maar er werden nog vijf bonustracks aan toegevoegd. Vooreerst een nieuw instrumentaal nummer ‘Themes And Variations In D-Minor’ en ook nog opnieuw opgenomen versies van ‘Bullet Ride’, ‘Pinball Map’, Only For The Weak’ en ‘Clayman’. Deze werden geproduceerd door Howard Benson en gemixt door Chris Lord-Alge (mastering ook door Ted Jensen). In Flames heeft er dus werk van gemaakt! Deze vijf extra tracks werden eind juli al apart uitgebracht in allerlei formaten als EP (‘Clayman 2020’) voor de ware fans. De instrumentale track werd geschreven door Johannes Bergion en blijkt heel apart te zijn: klassieke muziek boordevol strijkers met Björn Gelotte op gitaar. Opname en mix door Roberto Laghi, waar de band nu altijd mee werkt. Tot slot nog even melden dat Arrow Lords of Metal een speciale band met dit album heeft want de CD review voor de originele uitvoering van ‘Clayman’ was één van de eerste die in deze uithoek van het web online kwam, geschreven door Horst en dat kan je hier lezen. Wij heffen het glas op deze heuglijke 20e verjaardag van het klassieke album ‘Clayman’!  (Fotocredit credit: Fredrik Kreem)