Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Queen – Rock Montreal
Universal Music Group
Release datum: 10 mei 2024
“Voor Queen liefhebbers die de opnames nog niet kennen of in huis hebben is deze re-release van ‘Rock Montreal’ echt verplichte aanschaf in wat voor vorm dan ook!”
Erik Boter I 9 mei 2024

Hoewel het me een raadsel is waarom de platenmaatschappij van Queen doet alsof ‘Rock Montreal’ een nieuwe release is (ik heb het even nagekeken, mijn (officiële!) VHS van deze in 1981 opgenomen Queen show stamt uit 1984) is het toch altijd weer smullen geblazen wanneer Universal weer eens iets van de klassieke Queen bezetting uitbrengt. De versie van ‘Rock Montreal’ die op 10 mei wordt uitgebracht is al eens eerder in 2007 op de markt gekomen. Blijkbaar waren de voorraden op, want opnieuw worden de 43 jaar oude opnamen van de heren Deacon (held!), May, Taylor en Mercury gereleased. Als je Queen fan bent is de kans dus heel groot dat je ‘Rock Montreal’ al lang en breed in één of ander formaat in de kast hebt staan. De DVD versie van de 2007 uitgave had de Live Aid (1985) opnames als extra maar die zijn op deze dubbel-cd niet vertegenwoordigd. Voor de vinylliefhebbers is het leuk dat het album opnieuw leverbaar zal zijn als 3LP (blauw of zwart)

Over Queen in 1981 (of in welk jaar dan ook) kan ik niets slechts verzinnen. De band was in dat jaar onderweg om hun ‘The Game’ en ‘Flash Gordon’ albums te promoten. En dus kom je op deze live registratie ijzersterke tracks als ‘Save Me’, ‘Play The Game’, ‘Dragon Attack’ (van ‘The Game’) maar ook ‘Flash’ en het haast vergeten maar geweldige ‘The Hero’ (van ‘Flash Gordon’) tegen. Uiteraard ontbreken de hits niet en als Queen purist word je op je wenken bediend met tijdloze tracks als ‘I’m In Love With My Car’ en de snelle versie van ‘We Will Rock You’ (de opener).

Wat opvalt (zeker wanneer je de beelden er ook bij bekijkt) is hoe gezapig het Canadese publiek deze avond in Montreal op de Britten reageerde want hoewel de zaal afgeladen vol zit blijft het grootste gedeelte van het publiek het grootste gedeelte van de show met zijn of haar hol in de stoel geplakt zitten. Dit zeer tegen de zin in van de heer Mercury natuurlijk die hier gedurende het optreden regelmatig zijn ongenoegen over laat merken.

Voor Queen liefhebbers die de opnames nog niet kennen of in huis hebben is deze re-release van ‘Rock Montreal’ echt verplichte aanschaf in wat voor vorm dan ook; Universal zorgt voor releases op CD, DVD, Blu-Ray en vinyl. De variaties met beeld hebben de Live Aid show als extra. De keuze is reuze!