Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Qayin Regis – Doctrine
BlackSeed Productions
Release datum: 31 oktober 2019
Tekst: Koen Smits – 06 januari 2020
“‘Eén van de hoogtepunten is ‘Neenia Ataecina’ dat na een gestage aanloop heerlijk losbarst in een heuse wervelstorm. Inderdaad één van de hoogtepunten, want één song uitkiezen zou afbreuk doen aan de drie andere heerlijke hymnen.
8.6/10

Op 3 november 2019 hoorde ik dit schijfje voor de eerste keer en ik herinner me dat ik het een positieve verrassing van jewelste vond. Qayin Regis was voorheen een voor mij onbekende Spaanse band met één EP’tje op zak, maar al vlug na de release van deze eerste langspeler ‘Doctrine’ zijn ze hoog in mijn achting gestegen en hen beginnen volgen was dan ook de enige juiste optie.

Muzikaal zit Qayin Regis in het occulte black metal straatje. Meer specifiek het ‘Naas Alcameth-straatje’, en nog specifieker het ‘Aoratos – Gods Without Name-straatje’. Met dat album nog vers in het achterhoofd weet je ongeveer wat je te wachten staat, al kopieert Qayin Regis geenszins Aoratos of een andere band binnen hetzelfde genre. Het is nu eenmaal een feit dat dit soort rituele black metal het laatste decennium serieus aan populariteit heeft gewonnen en er dus veel meer bands zijn die deze stijl hanteren. Zie Akhlys en aanverwanten Batushka en Acrimonious of dit jaar nog Schammasch en Mephorash of zeer recent nog Mystagos, dat z’n album net zoals Qayin Regis uitbracht via BlackSeed Productions, het kleine maar fijne Spaanse label.

De vier vamacharaanse rituelen, met een speelduur tussen acht en een halve en twaalf minuten zijn, zoals je zou kunnen verwachten, lang uitgesponnen kronieken die de meest duistere hoeken van het bestaan opzoeken. Er lijkt weinig variatie in te zitten, maar eens je deze nummers hebt laten bezinken, kom je bij de volgende luisterbeurten nog vaak interessante, goed verborgen zaken tegen. De vaak hypnotiserende passages doen inderdaad ook denken aan Schammasch, maar zijn veel minder technisch van aard. Een van de hoogtepunten is ‘Neenia Ataecina’ dat na een gestage aanloop heerlijk losbarst in een heuse wervelstorm. Inderdaad één van de hoogtepunten, want één song uitkiezen zou afbreuk doen aan de drie andere heerlijke hymnen.

En zoals elk album dat wordt opgenomen en gemixt in de Moontower Studios in Barcelona, is ook deze ‘Doctrine’ voorzien van een zalige productie, die in de ontluisterende chaos toch de juiste nadrukken weet te leggen. Een beetje onder de radar gebleven, maar wat een zalig schijfje!

Check de onderstaande socials voor meer informatie over deze band.