Lords of Metal
Arrow Lords of Metal

Prophecy Fest 2023 – Balver Höhle – 7, 8 en 9 september 2023 – dag 1

“We hadden geen betere aanloop tot het ware gebeuren kunnen dromen”
Prophecy Fest is één van die unieke festivals die plaatsvinden in Duitsland. Gelinkt aan het label Prophecy Productions, heeft men altijd een karrenvracht aan unieke bands op het podium in de historische grot in Balve op het podium staan. Dit jaar waren we er terug bij en arriveerden netjes op tijd om de ‘Prophetic Overture’ bij te wonen op donderdag 7 september 2023, een welkomstdrank vooraleer het festival voluit zou gaan in de Balver Höhle.
2 oktober 2023 I Tekst & fotografie Vera Matthijssens

De weergoden zijn ons dit weekend welgezind. Terwijl Markus Stock – bezieler van Empyrium en The Vison Bleak – ons ooit ‘Indian Summer’ als zijn favoriete seizoen van het jaar toevertrouwde, blijkt die Indian Summer dit jaar werkelijk de kers op de taart te zijn wanneer we in Sauerland arriveren. Die eerste dag bestaat dan ook uit akoestische acts die gestripte versies van hun songs brengen voor een relaxed publiek, zittende in het hoge gras. Nadat klassiekers van Pink Floyd, Uriah Heep, Yes, Toto en vele anderen door de boxen gejaagd zijn terwijl het publiek verbroederd, is het de beurt aan Ernie Fleetenkieker die voorleest uit zijn ‘Metal Manifest’. Even leuk, maar we missen toch enige binding met de Duitse taal en grappen en grollen.

De welkomstdrank wordt ontkurkt en Illudium is de eerste band die dit kampvuurgebeuren mag opfrissen. Dat betekent de heldere stem van de uit Californië afkomstige Shantel Amundson. Vandaag treedt zij als lone wolf op met akoestische gitaar en het dient gezegd dat haar zuivere stem de nummers draagt en ze heel wat aanwezigen vast deed uitkijken naar de elektrische set in de grot later. Dark dreamgaze is hier de leidraad, vandaag was het ingetogen en passend.

Thurnin stond hier al eens eerder; maar brengt nu een extra gitarist (akoestisch) in de waagschaal. Deze dark folk is enkel instrumentaal en al valt er best wat te genieten, toch missen we de zang. Dit dark folk project van Jure Timmer werd op die manier een beetje naar de achtergrond verschoven bij vele aanwezigen.

Thurnin - Prophecy Fest 2023

Naar 1476 waren we wel razend benieuwd. Hun albums werden allemaal terug uitgebracht toen ze bij Prophecy Productions tekenden en ‘Wildwood’ was echt wel top. Vanavond krijgen we de heren uit Salem, Massachusetts te zien in akoestische vorm, wat al beklijvend is, maar we kijken nog meer uit naar hun ‘volle gas’ concert in de grot zelve.

1476 - Prophecy Fest 2023

Vrîmuot heeft hier ook al eens eerder gestaan en treedt aan met een hoodie over zijn kop en enige bijstellingen in het geluid. We horen rondom ons dat het een perfectionist is. Dat zal wel, het klinkt in ieder geval integer, de vuurkorven voor barbecue zijn inmiddels aangestoken en de sfeer is uitermate amicaal tussen het grotendeels zittende en genietende publiek. We hadden geen betere aanloop tot het ware gebeuren kunnen dromen.

Vrîmuot - Prophecy Fest 2023

Social media