Lords of Metal
Arrow Lords of Metal

Pro-Pain & Pale-Ale

 
“Een vlot drinkbare Pale-Ale met een doortastend citroenaroma en een bittere nasmaak. Heel verfrissend en zeker een aanrader. “
Bier en metal. Iets dat al sinds het begin hand in hand gaat. De laatste jaren is het dan ook een modegril geworden dat metalbands hun eigen drank op de markt brengen. Dat kan gaan om bier maar ook om duurdere whisky’s, wodka en wijn. Jammer genoeg verschillen smaken en is niet alles even drinkbaar. Gary Meskil die al sedert 1991 het boegbeeld vormt van de hardcore band Pro-Pain is echter iemand die een verfijnde smaak heeft als het om bier gaat. In samenwerking met de microbrouwerij en brewpub DOK BREWING CO, gevestigd in Dok-Noord 4B te 9000 Gent, werd op zondag een september het Pro-Pain bier geïntroduceerd. En als notoir bierliefhebber was ik uiteraard ook aanwezig.
Door: Koen de Waele Ι  18 september 2019

De omgeving Dok-Noord was jaren terug als een desolaat overblijfsel van een havengebied een beruchte buurt. De stad Gent heeft hier echter zwaar in geïnvesteerd wat resulteerde in een modern woongebied annex winkelcentrum met veel ruimte voor groen. De microbrouwerij DOK BREWING CO heeft er een mooi gerestaureerd gebouw met veel lichtinval en presenteert er een tiental eigen biertjes met een eigenzinnig maar heel lekkere smaak. De pub was uitzonderlijk gesloten voor het gewone publiek maar stond open voor Pro-Pain fans. Voor een luttele vijftien euro inkom kreeg je twee getapte Pro-Ales (ter waarde van zeven euro) en een uur lang Pro-Pain live on stage. De immer vriendelijke Gary had zelfs tijd om Lords Of Metal eventjes te woord te staan.

Gary: “Toen we een jaartje geleden optreden in de Biebob te Vosselaar (België), kreeg ik een mailtje van een fervente fan. Zijn hobby was bierbrouwen en hij had een zestal biertjes gebrouwen als eerbetoon aan de band. Natuurlijk mocht hij backstage komen. Zijn bier zat in zes neutrale flesjes en waren enkel genummerd. Na het proeven, kwam er een uit als mijn absolute favoriet. Ik kende de mensen van DOK BREWING CO en van het een kwam het ander. Voor de bierkenners: het gaat om een Pale-Ale met een IBU waarde (aanduiding bitterheid) van 40 en een EBC waarde (kleurschaal) van 20. Het alcoholpercentage is vijf procent. De smaak wordt vooral gekenmerkt door de Belgische Sorachi hop. Deze komt oorspronkelijk van Japan maar kan ook gemakkelijk in België geteeld worden. Je kan het bier hier lokaal kopen, edoch momenteel enkel van de tap. Er waren plannen om het in blik uit te brengen. Jammer genoeg zat de persoon die zich hier mee bezig hield met een sterfgeval in de familie en zijn de blikjes nog niet voorradig. Maar als we in de toekomst optreden, zal je ze wel kunnen kopen aan de merchandise stand. Vergeet niet dat België toch wel een beetje mijn tweede vaderland is. En mijn twee favoriete bieren zijn Orval en Goliath. Die moet je zeker eens proberen.”

Gary bood me hierop een eigenhandig getapte Pro-Pale aan die ik natuurlijk niet kon weigeren. Het verdict: Een vlot drinkbare Pale-Ale met een doortastend citroenaroma en een bittere nasmaak. Heel verfrissend en zeker een aanrader.

Om 19.30 uur betrad de band het podium voor een show van een uur. Jammer genoeg was het geluid niet echt optimaal, aar slechts weinig aanwezigen stoorden zich eraan. Gary liet het allemaal over zich gaan en bewees dat hij nog steeds een flink stuk kan brullen. Hoewel de gemiddelde leeftijd toch al eventjes de dertig jaar was gepasseerd, zweepte Gary met gemak iedereen op en ontstonden enkele gezellige mosh- en circlepits. En op zijn Pro-Pale mag hij zeker trots zijn.

Check de onderstaande socials voor meer informatie over Pro-Pain.