Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Dragonforce – Extreme Power Metal
earMusic
Release datum: 27 september 2019
Tekst: Vera Matthijssens – 18 september 2019
“Je kan dus vrijuit stellen dat ‘Extreme Power Metal’ een terugkeer naar het vroegere geluid aankondigt. Daar zullen de diehard fans gelukkig mee zijn.”
7.8/10

Twee jaar na het epische ‘Reaching Into Infinity’ heeft het internationale ‘extreme power metal’ gezelschap DragonForce het roer nu volledig omgegooid. Er wordt duidelijk terug geregeerd vanuit de UK, terwijl gitaristen Herman Li en Sam Totman de lakens uitdelen. Wie de sound van dit achtste studioalbum van de flitsende band heeft bepaald, blijkt trouwens ook duidelijk uit het artwork. Dit is een terugkeer naar het welbekende opgewekte gevoel met technische strapatsen die je om de oren vliegen, de infiltratie van (oudere) videogames geluiden en heel wat vuurwerk op gitaren en keyboards dat je ademloos achterlaat. Kortom, dit is een heel ander beest dan de voorganger.

Het betekent een breuk met bassist/gitarist (en componist) Frédéric Leclercq – die na het voltooien van dit album half augustus afscheid nam van de DragonForce fans en nu excelleert in Kreator – en keyboardspeler Vadim Pruzhanov. Frédéric is nog te horen op dit album, maar Coen Janssen (Epica) ging de uitdaging aan om dit album van een frisse toetsenmassa en effecten te voorzien. Je kan dus vrijuit stellen dat ‘Extreme Power Metal’ een terugkeer naar het vroegere geluid aankondigt. Daar zullen de diehard fans gelukkig mee zijn. Waren de vorige albums in handen van Scandinavische producers, dan werd dit ditmaal strikt geklaard door LA producer Damien Rainaud. Met zanger Marc Hudson erbij gerekend heerst de Angelsaksische wereld terug in dit ADHD gezelschap.

Men kiest voor een rechttoe rechtaan benadering van de songs, met meezingbare refreinen, zeer gladde productie en luchtige songs die vooral de aandacht trekken door hun flitsend en voortvarend karakter. Niets meer of niets minder. En misschien moet DragonForce zich daar inderdaad bij houden. Daar hadden ze altijd een patent op. Wij vinden het soms teveel kunst- en vliegwerk dat te klinisch overkomt en kiezen daarom voor de beheerste galop met oosterse melodieën in het mediumtempo ‘The Last Dragonborn’ en het door Schotse doedelzakken ingeleide glorieuze ‘Remembrance Day’ dat een geslaagde hymne voor alle gevallen helden is, als meest verrassende tracks. Als toemaatje wordt de drakenkracht ook nog afgevuurd op de Céline Dion hit ‘My Heart Will Go On’ en deze cover zal vast voor enige discussie zorgen.

Check de onderstaande socials voor meer informatie over deze band.