Lords of Metal
Arrow Lords of Metal

Nuclear Blast

Release datum: 10-05-19

Door: Pim –  28 april 2019

“‘De terugkeer van Possessed kunnen we als geslaagd bestempelen want dit album klinkt gewoon enorm lekker. “

4.2/5

Ruim 30 jaar geleden verscheen de laatste (officiële) studio release van Possessed. Dat betrof de door Joe Satriani geproduceerde MLP ‘The Eyes Of Horror’ uit 1987. Possessed wordt vier jaar daar voor in 1983 opgericht door drummer Mike Sus en gitarist Mike Torrao. Al snel voegt zanger/bassist Jeff Becerra zich erbij en niet veel later gitarist Larry LaLonde. Laatstgenoemde speelde al samen met Becerra in de band Blizzard. Possessed neemt wat demo’s op, maar de eerste keer dat ze op een officiële release staan is in 1985 als het nummer ‘Swing Of The Axe’ op ‘Metal Massacre VI’ verschijnt. Datzelfde nummer wordt overigens later opnieuw opgenomen voor de eerder genoemde MLP. In 1985 komt ook het eerste album ‘Seven Churches’ uit. Dat album is een absolute klassieker in het death metal genre. De muziek, de hoes, het geluid; alles klopt aan dat album. Ook opvolger ‘Beyond The Gates’ is zwaar de moeite waard. En daarmee is Possessed niet zomaar een kanttekening in de geschiedenis van de extremere vormen van metal.

Toch houdt het in 1987 op. Larry LaLonde vertrekt naar Blind Illusion waar hij Les Claypool treft. Zij gaan in 1988 verder met Primus. Mike Sus gaat studeren en is niet meer muzikaal actief. Mike Torrao probeert tussen 1990 en 1993 Possessed nieuw leven in te blazen en neemt met een nieuwe bezetting nog twee demo’s op. Zonder succes overigens. Ook ander muzikale initiatieven zoals de band Infanticide lopen op niet uit. Hij werkt tegenwoordig als landschapsarchitect. Jeff Becerra ging ook studeren en zit sinds 1992 in een rolstoel nadat hij slachtoffer wordt van schietpartij bij een mislukte overval. Waar hij overigens niets mee te maken heeft. In 2003 laat hij weer wat van zich horen via de band Side Effect. Er verschijnt een split van die band met op de andere zijde oude Possessed opnames. In 2007 keert hij terug met Possessed. Ondersteund door de leden van Sadistic Intent volgen diverse live shows waaronder op Wacken Open Air. Er wordt gewerkt aan nieuw materiaal, maar dat komt er vooralsnog niet. De Sadistic Intent leden stoppen in 2010 met Possessed. Alleen drummer Emilio Marquez blijft Becerra trouw. Leuk detail: op de Sadistic Intent release ‘Reawakening Horrid Thoughts’ staat het nummer ‘Malignant Spirits’ dat eigenlijk bedoeld was voor een nieuw Possessed album. Maar goed, Becerra en Marquez zoeken nieuwe bandleden en werken gestaag aan nieuw materiaal. Vooral Becerra en gitarist Daniel Gonzalez (Gruesome, Create A Kill) schrijven het materiaal dat je nu dus kunt horen op het nieuwe album ‘Revelations Of Oblivion’.

Het belangrijkste wat ik hierover wil melden is dat je deze opnames niet moet gaan vergelijken met de opnames van ruim 30 jaar geleden. Possessed bestaat uit andere muzikanten en opnametechnieken zijn niet meer vergelijkbaar. Wat ik wel wil zeggen is dat je overduidelijk kunt horen dat de nieuwe nummers zijn geschreven met de intentie om dicht bij de grondbeginselen van Possessed te blijven. Het klinkt dus niet totaal anders. Ook elementen als kerkklokken of rototoms zorgen voor verbinding met de Possessed van weleer. En dat is prima, want zeker met de stem van Becerra heb je absoluut het idee dat je naar Possessed luistert, maar dan in een modernere versie. En daar draait het volgens mij om. De terugkeer van Possessed kunnen we als geslaagd bestempelen want dit album klinkt gewoon enorm lekker. Dat Peter Tägtgren in zijn Abyss Studio de mix en master verzorgd heeft, speelt daar zeker een rol in.

Check de onderstaande socials voor meer informatie over deze band.