Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Paul Gilbert – ‘TWAS
The Players Club Records/Mascot
Release datum: 26 november 2021
“Gelukkig zijn veel liedjes zodanig ‘ver-gilbert’ dat ze nauwelijks als christmascarols te herkennen zijn.”
Erik Boter I 16 november 2021

Paul Gilbert is me er eentje. Zijn vorige album ‘Werewolves of Portland’ dateert van mei dit jaar. Slechts een half jaartje later ligt de opvolger al in de winkel. Als je naar het artwork kijkt, lijkt ‘TWAS’ een logisch vervolg op de voorganger. Maar dat is het niet helemaal.

‘TWAS’ is namelijk een heus  kerstalbum. De titel zou zo maar kort kunnen zijn voor “It was the night before Christmas”.  Gelukkig zijn veel liedjes op het album zodanig ‘ver-gilbert’ dat ze nauwelijks als christmascarols te herkennen zijn, behoudens een bekend melodietje in het refrein (luister maar naar opener ‘Let it snow!’). Andere nummers zijn juist weer een feest der herkenning (als je van kerstmuziek houdt) zoals de single ‘Hark! The Herald Angels sing’. Die laatste gaat halverwege ook over in een Gilbert instrumental zoals alleen hij ze kan maken en spelen overigens.

Het album (CD en stream komen op 26 november uit, het vinyl op 10 december, net op tijd voor onder de kerstboom) kent naast een trits kerstcovers gelukkig ook twee zelfgeschreven liedjes van de hand van Paul: ‘Down the Chimney Blues’ en ‘Every Christmas has Love’. Niet ontoevallig zijn dit voor mij de uitschieters van het album. Maar ik ben dan ook geen kerstmuziek liefhebber. De eerste is een heerlijke slowblues, gebouwd op modderige gitaar- en hammond tapijtjes. De tweede eigen song is iets meer uptempo en tegelijk ook heel relaxed van opzet. De tamboerijn staat lekker vooraan in de mix zodat dit nummer niet misstaat tussen de andere kerstliederen.

‘TWAS’ is een ideaal album voor als je al die kerstliedjes die je verplicht moet aanhoren op Sky Radio zat bent en toch wilt rocken met de kerstgedachte in je achterhoofd. Verras je man, vrouw, vriend, vriendin, ouders of je opa en oma met dit kerstalbum! ‘TWAS’ opzetten en freaken (dat kan heel goed op ‘Three strings for Christmas’) rond die boom! Kom op Frosty!